Стара планина

Са било које стране да се крене пут Старе планине, из Књажевца, Пирота или Сврљига пут це вас довести овде. Та три пута се спајају као један и крећу ка Бабином Зубу, врху Миџор, и скијашком центру.
И сама Кална је врло занимљиво место, ова некадашња рударска варошица, пожната је и ван граница наше земље, као једини рудник уранијума у читавој бившој Југославији. Рудник уранијума се налази тачније у Габровници, селу поред Калне. На том месту се дуги низ година могло доћи искључиво са специјалном полицијском дозволом. После кратке експлоатације, испоставило се да залихе руда нису исплативе, па је рудник 1966. затворен, сто је означило и почетак изумирања читавог подручја. У време рада рудника, Кална је имала скоро две хиљаде становника, и била је центар самосталне општине. Данас овде живи једва нешто више од 400 људи. Кална је и даље центар, али данас само у географском смислу. Центар области која носи туробан назив Буџак, који као да симболише судбину овог подручја, скрајнутог са свих главних путева.
Развој туризма на Старој планини шанса је и за нови живот Калне, која припада општини Књжевац. Пре пет година реконструисана је деоница од Сврљига, тако да тај правац омогућава путницима, удобан и брз превоз до зимског центра, а Калну као капију Старе планине учинити, местом које има будућност.
Пут од Калне до Бабиног зуба, води кроз живописне крајеве, и још живописнија села поређана уз трговишки Тимок, који настаје спајањем Белог и Црног Тимока. Поред пута се налазе куће, већином чакмаре, оронуле, старе, најчешће празне, има и оних у којима се могу видети сељани, али и по нека кокошка у дворишту. Неретко се може видети и по неки старац, који седи на дрвеној клупи испред капије, помно пропратећи сваки аутомобил који прође.
Док Стара планина очарава своје посетиоце од самог подножја па до врхова. Места попут Балта Бериловац, Голема река, Црни врх помињани су само као села која одумиру. Овде су пролазници могли да забелезе по неку слику, напуштених њива и домаћинстава, трошних кућа, и по неког пса, који је случајно ту залутао. До пре само неколико година, било је незамисливо да ће овде неко улагати, градити куће, локале, мале хотеле… Међутим појачано интересовања туриста, изградњом хотела и путева на Јабучком равништу, запошљавањем стонинак радника. Учинило је да читав крај преко ноћи оживи.
Од Големе реке, све стрмији пут креће уз брдо, а само после неколико метара кроз густу зелену шуму назире се масив Бабин зуб, окружен великим зеленим пашњацима, на којима се може видети неко стадо оваца, и по неки сељанин обучен у традиционалну стару одећу, са шајкачом на глави и неизоставном фрулом у руци. Неретко прилазеци посетеоцима, ведро располозен и жељан разговора, нудећи чутурицу ракије, у знак дободошлице. Све изгледа нестварно као на са неке разгледнице, док стена у облику зуба, изгледа као ју је неко ту спустио.
Бабин зуб је заправо једна од двадесетак стена, коју као да је неко спустио на сам врх, на око питомог узвишења високог 1758 метара. Ово је једини врх на Старој планини који има специфицан изглед, па је зато и најупечатљивији. По причама мештана овог краја, посотоји више верзија о настанку имена Бабин зуб. По првом предању, легенда каже да су Турци ухватили једну старицу, која је била хајдучки јатак и знала све хајдучке тајне. Место на коме су страрицу мучили назива се Мучибаба, а место где су старицу дрмусали и тесли, данас се назива Тресибаба. На обронцима Старе планине старици су извадили зуб, не би ли одала тајну где хајдуци, крију своје благо, и то место се данас зове Бабин зуб. Сви остали, врхови, па и Миџор највиши врх ентралне Србије 2169 метара, заобљени су, прекривени прелепим зеленим пашњацима и ливадама. Они нижи, испод 1500 метара, обрасли су шумом целом својом површином.
Највеће богатство на Старој планини, свакако је њен биљни и животињски свет. А број животиња које живе искључиво у овом подручју и нигде на свету, броји се дестинама. Стара планина је проглашена за Национални парк, јер поседује велики број ендемичних врста, биљака, животиња, птица, лептира. Називају је и правим острвом блага, због свих вредности које поседује. У летњем период, има много туриста који долазе искључиво због лековитог биља и дивљих боровница, које су лековите, и специфичне за ове пределе. Ова планина је прави рај, мало је свежије него у подножју, зато не недостаје чистог ваздуха и зеленила, које представља прави одмор за душу.
Званично је пре пар дана затворена зимска сезона. Ски центар „Стара планина” примамљива је дестинација и за све љубитеље зимских спортова, јер скијалиште „Бабин зуб” има више од 13 километара уређених стаза за скијаше свих категорија, од почетника до љубитеља екстремних спортова. На висинама од 1.100 до 1.900 метара, Стара планина, је под снегом скоро пет месеци годишње, што је фантастичан потенцијал за даљи развој зимских спортова. Но, већ сада Стара планина има много тога да понуди: жичару Коњарник с покретном траком за укрцавање, али такође и ски лифт-сидро Сунчана долина.
На Старој планини, сем природе која оставља туристе без даха, могу се пробати и различити специјалитети, који су карактеристични за ове крајеве. Након дугих и исцрпљивих шетњи, на овој планини можемо се препустити специјалитетима попут белмужа, чварака, кавурме, али и пастрмке на роштиљу која се гаји у подножју Старе планине.