Нишка тврђава

Нишка тврђава је градско утврђење у центру Ниша, на десној обали Нишаве, kоја има континуитет од два миленијума постојања о чему сведоче многи археолошки записи. По свом данашњем стању, спада међу најочуваније утвђење тог типа у Србији, али и на Балканском полуострву. Она представља комплексни споменик културе и најмонументалнију урбанистичку доминанту централног подручја града Ниша. Осим што је историјски и културолошки центар Ниша, тврђава је и својеврсна оаза зеленила у центру града. Проглашена је културним добром од великог значаја за Србију.
Прва римска тврђава од камена саграђена је на овом тлу половином 2. века у време Римског царства, а антички град Наисус био је важна погранична тврђава.
Данашња тврђава подигнута је на остацима античког и средњовековног утврђења у периоду од 1719. до 1723. године, као наређење тадашњег турског султана. Завршетак радова обележен је свечаним постављањем плоче са записом на Стамбол капији.
Стамбол капија представља главни улаз у нишку тврђаву, поред ове капије, тврђава поседује још три велике капије Београдска врата, Водена и Видимска врата, али и једну малу капију „вратанца“.
Из самог центра града, види се главна Стамбол капија, проласком кроз њена велика врата, улазимо у тврђаву. Са леве стране од улаза, налази се Хамам, старо турско купатило, настало у 15. веку. Оно преставља најстарији турски објекат у Нишу. Данас та зграда у којој је некада било купатило, слузи као угоститељски објекат. Посетиоци у летњим месецима, могу уживати у овом занимљивом амбијенту, на тераси кафића који носи име старог турског купатила.
Преко пута Хамама налази се зграда Арсенала она је саграђена 1857. године, у време султана Абдул Меџида. Она је некада служила, као складиште топова, топовских кугли, барута и другог ратног материјала. На средини ове камене грађевине се налазе масивна двокрилна дрвена врата, са леве и десне стране налазе се по три велика прозора. Иако је споља иста грађевина, данас има сасвим другачију намену, она служи као изложбена галерија. Унутар ње, могу се видети најразличитији предмети из турског доба, али и ручно рађени предмети и сувенири.
Пешачке стазе у тврђави су увек пуне, најчешће нишлија које привлачи природа, зеленило, животиње и деца која трчкарају унаоколо. Ово парче природе у самом центру града је као лек, наспрам градског амбијента и сивила које их окружује.
Од самог улаза, у тврђаву постоје две пешачке стазе, стаза лево води до Београдске капије која се налази мало изнад Хамама, она није у функцији, али је у јако добром стању. Београдска капија је једна од важних капија Тврђаве, по њој је Београд-мала, насеље у центру Ниша добило име. Добила је име, зато што „гледа“ према Београду. Данас се са друге стране капије налази Цветна пијаца. У близини Београдске капије налази се турски гроб Захиде Баџе.
Стари нишки Роми, верују у њу као у свог свеца и заштитника. Легенде о овој светици се преносе са колена на колено. Сваког четвртка и сваке недеље, пале свеће на том месту, а понекад деле и турску алву. Ипак, ово је данас пре свега Ромско национално светилиште и доказ њихове вековне традиције у граду Нишу.
Поред Београдске капије налазе се Античке терме, две централне просторије имале су улогу свлаћионица, западно од њих су хладна и топла купатила, и на јужној страни је просторија непознате намене.
У мору историјских и културних знаменитости, пазњу посетиоца привлачи споменик у облику пушчаног метка. Он је посвећен краљу Милану Обреновићу и ослободиоцима Ниша, обележава борбу за ослобођење града од турака. Овај споменик представља симбол тврђаве као војног објекта. Подигнут је 1902. поводом 25. ослобођења Ниша и прве годишњице смрти краља Милана.
На самом центру тврђаве налази се Бали-бегова џамија, задужбина је Бали Бега и представља једину сачувану џамију од укупно десет саграђених. Ова грађевина је седамдесетих година добила новог власника, Галерију савремене ликовне уметности, која је џамију претворила у изложбени простор, под називом „Салон 77“. Ова камена грађевина, са 16 великих прозора, и куполом висине 12 метара, изграђена је још у 15 веку. Као и део поплочане улице са канализацијом из антићког периода.
Преко пута џамије налази се група споменика. Лапидаријум представља збирку камених споменика, из античког раздобља. Овде се могу видети најразличитији споменици од надгробних, заветних, грађевинских, као и две оштећење мермерне фигуре.
Стаза са десне стазе која води од главне капије, уз мало узвишење долази се до видиковца, који је ограђен металном оградом. Одатле се простире прелеп поглед на реку Нишаву и центар града. Овим стазама, пролази шарени возић, који обилази целу тврђаву,а који је увек пун деце и туриста. Поготово у летњим данима, када је ово историјско место, прави рај зеленила.