Шпиритус као духовни покретач, француска музика и један сасвим обично необични млади бенд

     Свирају боси, позивају на игру и праве аутентичну атмосферу где и сама публика постаје учесник њихове музике. Већину бенда чине студенти Филолошког факултета. Имају и петнестак ауторских песама али само је једна снимљена у студију. Наступали су у Новом Саду као предгрупа популарне Заз. Они су каравански бенд, бенд улице, раскршћа, путева и тргова. Они свирају обраде француских песама. Они су Шпиритус Мовенс.

     Основу бенда, такозвани ужи састав, чине Никола Дум Дум Радић (удараљке и вокал), Слободан Грљуш Ивановић ( хармоника), Анђела Ђађ Јовановић (виолина и вокал) и Слободан Слобић Манојловић ( гитара и вокал).

254517 2075698768283 1119381970 2533626 4731139 n

     Свирају француску музику због њихове повезаности са франкофоним светом. У бенд су доспели на различите начине. Слобић, један од оснивача бенда, рођен је у Алжиру и сада је на мастер студијама у Француској. Он је у бенд довео Николу Дум Дума након што га је упознао у Студентском парку. Никола, који завршава француски језик и књижевност, доводи у бенд Ђађ, студенткињу италијанског језика,  коју упознаје на играма асоцијација. На шалтеру студентске службе, у холу Филолошког факултета, Никола упознаје Грљушара, који је завршио француски језик, и доводи га у бенд. Иако Шпиритус Мовенс постоји већ шест година, тек сада се образовала права музичка формула, а са њом су дошли и успеси.

     Прво су почели да свирају пролазницима на Калемегдану и у Кнез Михајловој улици. Привлачили су пажњу тако што нису само стајали и свирали, већ су позивали на игру све који би се нашли ту у пролазу, све од 7 до 77 година.

     ,, Што се тиче Кнеза, то је вероватно био и најбољи потез који смо урадили пре једно две године. Решили смо да свирамо на улици јер смо знали да је то један добар пут да допремо до публике. Ми иначе свирамо боси, када је лето, али то нам је фора и на већим свиркама.“ –каже Никола Радић.

     Убрзо су дошли и већи наступи. На конкурсу за три предгрупе на концерту Заза у Новом Саду, Шпиритуси су прошли. Услов конкурса је био да бендови свирају ауторске песме.

     ,, Свирали смо пет ауторских. Песме су на српском, сличног фазона као и француска музика коју свирамо. Ту су и утицаји Рундека и циганске музике. Текстове сви ми пишемо што даје једну дозу разноликости. Једину песму у студиу коју смо снимили је Летети ти си хтео Маре. Недостатак финансија нас је спречио да снимимо још коју.- каже Никола Дум Дум.

      Наступали су пред 15 хиљада људи у Новом Саду, први пут.

    ,,Нисмо имали трему. Добро смо се припремили и направили добру увертиру публици за оно што их је тек чекало. Ми сви у бенду смо задовољни јер нас је то у неку руку лансирало. После те свирке су кренуле понуде а и медији су се заинтересовали за нас “- каже Слободан Грљуш Ивановић.

284960 172012122865017 137194629680100 406211 4180299 n

     Чини се да је фарнцуска музика све популарнија у Србији. Многи сматрају да је за то управо заслужна група Заз. Међутим Шпиритуси мисле другачије. Слободан сматра да је француска музика један појам, прилично широк и да Заз није репрезентативна за француску музику. Слично мисли и Никола.

    ,, Та Заз је ван сваке приче. Она је ту упала са тим њеним занимљивим вокалом у неком џез фазону. Пера Јањатовић је рекао како то у налетима долази, то неко интересовање за светску музику као што је некада слично било и са групом Vaya Con Dios. “-сматра Никола.

    У Европи улична свирка је свакодневна појава која је врло цењена. У Франкфурту постоји чак и аудиција пошто не може свако да свира на улици. Бенд који прође добија одређено време и место на тргу . Код нас је потпуно другачије. Мало има бендова који свирају на улици.

Назив бенда је игра речи са латинским изразом spiritus movens. Spiritus је у имену групе промењен у шпиритус- скоро 100% алкохол. Реч movens- покретач је остала. Лого групе је флаша у точку који симболично представљају назив бенда.  

Проширени састав, ансамбл Шпиритус Мовенса чине Милан Ђорђевић Цанцур (гитара), Никола Перић (бас), Павле Паја Михаиловић (труба), Филип Ракић (тромбон) и вокал Милан Вукашиновић.   

     Путовањем по Србији и региону Шпиритус Мовенс шири француски дух свирајући на улицама већих градова. У Нишу и Новом Саду су успели да направе праву уличну журку, у Будви су имали проблема са комуналном полицијом, у Сарајеву су закрчили целу улицу, док је у Зрењанину био слаб одзив пролазника. Иду на невиђено, углавном се допадну неком на улици који их после ангажује, а ако не па… иду даље.  Понекад спавају у колима, али то њима не смета јер поседују тај авантуристички дух путујућих забављача. Никола приповеда анегдоте које им се дешавају у току путовања.

305014 200352380030991 137194629680100 494720 762453074 n

     ,, Прошлог лета на црногорском приморју сви живи су нам се придружили, цела плажа. У једном тренутку по кишици у Херцег Новом играло је са нама десет Руса плесача. Ми смо свирали, они су играли. Можда се и најзанимљивији догађај десио на Панчевачком мосту, када смо се враћали са свирке из Зрењанина. Био је застој на мосту и један сат после поноћи. Колона је стајала и ми смо у једном тренутку извадили инструменте, попели се на кров аутомобила и свирали на мосту. Људи су излазили из својих кола и слушали, играли и на тај начин прекратили време. “

     Никола Дум Дум истиче како су на цео бенд утицали путујући музичари Worldy Savages, Мексиканац, Украјинац, Француз и Канађанин који свирају исте инструменте као и Шпиритуси. Овај бенд их је и инспирисао да следећег лета крену са свиркама по Европи.

     ,,У иностранству људи више цене уличне свирке.  Када ти одсвираш Амелију Пулен, било где, на Мајорци, у Шпанији, Француској, Румунији људи реагују униврезално”- сматра Слободан Грљуш Ивановић.

     Њихов начин промовисања је управо та стална свирка, свуда на улици и постављање клипова на You Tube-у. На компромисе како сами кажу не пристају.

     ,, Ми нисмо кафански певачи. Имамо свој репертоар и не мењамо га ни због кога. Дешавало нам се да нам приђу такозвана господа која нам траже Липе цвату или Тамо далеко. И ти не можеш да им објасниш да ти то не знаш или не желиш да свираш. Прво ти да једну хиљадарку, па ти нуди две,три, пет. А онда схвате да тражену нумеру ипак неће чути уживо. Ако неко тражи додатну песму коју смо свирали, то понављамо.“ –објашњава Слободан.

     Једна од неостварених жеља овог бенда јесте заједничка свирка са Дарком Рундеком. ,, Сви га слушамо, угледамо се на њега, ценимо све што је урадио. Макар један тон када бисмо одсвирали са њим били би пресрећни. Песме Дарка Рундека је нешто што свирамо ван француске музике. То је за нашу душу. “ каже Никола.

     Албум првенац планирају у 2012. години. Имају и песме и вољу, само им недостаје новац. Баш као и многим младим бендовима у Србији који нуде нешто другачије на нашој музичкој сцени.

http://youtu.be/TftgBBVagck

http://www.youtube.com/user/sHpiritusmOvens

http://www.facebook.com/sHpiritusmOvens

300100 186836174715945 137194629680100 451223 4343486 n