Храна и понашање – или како контролисати самог себе

     Како преживети празничне дане које одликује препуна трпеза разноразне хране? Како да седнемо и једемо, а да се не преждеремо питање је које свако од нас вероватно постави прекасно, већ по завршетку обеда? Најтежи део остаје на нама.

    Свако од нас зна шта спада у здраву а шта у храну која гоји. У последње време све чешће из новина, са радиа, на ТВ-у нутриционисти дају савете шта припремити, на који начин, када јести, али ни један од њих не даје упуство како да се придржавамо дијете или како да одолимо гомили штетне али укусне хране. Јер оно што је здраво није баш укусно.

    Психолози сматрају да се разлози због којих једемо више него што би требало не налазе само у генима или у лошем метаболизму, већ су у вези и са нашим душевним стањем, а на нашу психу највише утиче околина и друштво. Недавна истраживања показала су да трогодишњаци између спремљене хране из шерпе и хране које се рекламира на ТВ-у и билбордима, бирају управо ову другу.

1

    Директор института за психологију у Лидсу, Џон Бландел, пре пар година спровео је истраживање, након којег је изнео неколико занимљивих савета како да ,,уз помоћ друштвених трикова“ људи једу умереније. На Европском конгресу за исхрану у Паризу поменута студија прихваћена је са одобравањем.

     Први савет : ,, Не једите сами, јер је боље да имате сведоке“- када је човек сам склон је да вара самог себе. Не размишља већ само гута храну, чак и када је сит. Закључак је да уколико не желимо да се преједемо треба да једемо са другима. Међутим овде је Џон Бландел прецизирао и колико људи треба да буде за столом. Не више од шест или седам особа. У супротном појешћемо чак 76 % више хране, показују статистички подаци. Кaда се налазимо у већем друштву, подсвесно осећамо да нас нико не контролише, нико нас не види  да смо већ сипали трећи пут.

    Други савет : ,,Нека светла у трпезарији буду пригушена“- светлост утиче на апетит. У ресторанима тзв. брзе хране осветљење је јако, музика гласна а све то утиче на нас да брже једемо, жваћемо. мљацкамо јер нас због музике други не чују. Слабија светлост и тиша мелодија утичу на нас да једемо умереније.

    Трећи савет : ,, Не укључујте телевизор“ – када гледамо ТВ и у исто време грицкамо ми нисмо свесни колико смо појели. Више нам прија маснија храна док гледамо занимљиву серију или пратимо неизвесну утакмицу.

     Четврти савет : ,, Не украшавајте јела“- колико пута вам се десило да пробате нешто само због тога што су храну очи прво појеле. То посебно важи за слатке колаче, сласне торте и примамљиве салате.

      Пети савет : ,,У самопослугу идите пре подне“ – најбоље је да одете одмах после доручка, а не у вечерњим часовима, када је човек гладан и спреман да купи оно што ће одмах одмотати и појести чим буде платио рачун.

news 371

    Ови савети ће вам наводно помоћи да једете мање. Међутим колико се они могу применити у нашој земљи? Зима нам доноси много празничних дана и слава, а са њима и обиље укусне хране, високо калоричне, лепе на изглед, којa се једе у великом познатом друштву, уз често пуштање музике. Чак и да желимо тешко можемо да се придржавамо ових савета који су, изгледа, у супротности и са нашом традицијом. Ту је и незаобилазни домаћин кога не желимо да увредимо тако што ћемо јести као врабац. Или су то само још једни изговори у низу да седнемо опет за сто, напунимо поново тањир, уз обавезни колач који након тога иде, чисто да се засладимо мало и унесемо потребну количину шећера у организам.

2