Хејни И Катја волеле су да испијају кафу у Скадарској улици, да једу погачице с маком код Локија, И да свог пса, Френкија, шетају у Ташмајданском парку, а утиске о томе како виде српску престоницу, представиле су у туристичком водичу о Београду на финском језику. Две Финкиње које су студирале српски језик у Србији, Хеини Пурунес и Катја Јокиниеми, написале су први туристички води о Београду који носи назив „Београд за авантуристе“ у сарадњи са Туристичком организацијом Београда. Водич је представљен на недавно одрззаном Сајму књига у Београду, а једна од ауторки, Катја Јокиниеми, боравила је тих дана у нашој престоници, и свим заинтересованим градјанима причала о својој животној причи, студентским данима у Београду и свему што би из Београда пренела у Хелсинки. Финци су у водичу упозорени, поручила је Јокинеми, да је Београд град који се брзо мења, и да се не изненаде ако, када додју, не надју ништа од онога што су прочитали, али да буду сигурни да ће онда видети десет нових ствари. Њена прича почиње у Шведској где је изучавала балканску културу на једном тамошњем факултету, а српки језик и култура су је највише привукле. Следећи корак је био размена студента у Словенију, одакле је успела да се „пребаци“ у Београд. У највећем балкаснком граду, хаотичној малој метрополи, како је она назива у водичу, могу да се виде ствари које се не могу видети нигде друго, ни у Европи ни у свету. Четири ствари су у овом несвакидашњем водичу, посебо препоручене финским туристима, различита београдска насеља, српска храна, култура кафана и сплавови. Насеља широм Београда, Јокиниеми назива најразличитијим и неспојивим. Нови Београд у социјалистичкоом стилу даје вам осећај да ходате улицама источне Европе, а само неколико километара даље ту је Дорћол. Потпуно неспојив са „комшијом преко моста“, Дорћол је у водичу оцењен као насеље које својом архитектуром и графитима који се на већини зграда могу наћи, заиста одузима дах. На другој страни града, ту је Земун, за који је она приметила да иyзгледа као „уметнут“ у Београд, а у ставри би требало да буде део Војводине, на коју толико много и личи. У сваком од тих насеља, посебно јој се свидја чињеница да може пусти свог љубимца, пса Френка, да слободно трчи, и да јој нико то не замери. „Када бих га тако пустила у Хелсинкију, људи би дошли и зановетали да би могао некога да повреди, а овде, чак и деца прилазе да га мазе и грле, то је једна јасна разлика измедју северне и јужне престонице.“ Храна је, иако је је Јокиниеми вегетеријанац, топло препоручена свим Финцима који воле да једу много роштиља, печења и пљескавица. Сарме и пихтије су такође добиле место у овој несвакидашњој књизи. „Пихтије су и Френково омиљено јело“, рекла је у шали. Пишући о култури кафана, Јокиниеми не мисли на модерне кафане, што је вероватно прва помисао сваког ко у једној реченици чује Београд и кафана. Напротив, она мисли на кафане попут оних из Скадарлије, где може лепо да се „седне и поприча“.Скадарлију препоручује свима који на једном месту желе да добију добру музику, традиционалну храну али и да се наслушају о српској историји, посебно о Дјури Јакшићу, писцу о коејм је, каже, све прочитала управо када је о њему слушала у Скадарској. Сплавови, у које је у младости волела да иде, нашли су своје место у водичу. „Па нека су ту и народњаци, млади треба све да пробају, не дај боже на томе да се задрже, али све треба чути, овај водич је и писан првенствено за омладину, а они ће сигурна сам, добро да се проведу на журкама.“ Остаје да се види да ли ће несвакидашњи туристички водич допруинети српском туризму и довести нам госте са севера, а Јокиниеми је оптимистична: „Белградин он модерни каупунки, олен варма, еттä се он куин суомалаисет, јер у Хелсинкију је је чисто, лепо и сигурно, али бескрајно досадно“, рекла је. undefined
Последњи радови
Интервју недеље6. фебруара 2017.ИНТЕРВЈУ СА ЛЕЈЛОМ АВДИЋ, ЛИЈЕВИМ БЕКОМ РК „СЛОГА“
Студентски радови6. фебруара 2017.Жедни поред воде
Интервју недеље6. фебруара 2017.Слободан Јовановћ кроз живот раван филму
Интервју недеље4. јануара 2017.“Заједно су прошли кроз рат, али нису преживели мир“