Права детета на ниском нивоу

Неопходно је подићи свест грађана у Србији о правима детета, закључак је дебате која је одржана на Факултету политичких наука. У првој од четири заказане дебате на Универзитетима у целој Србији, највише се полемисало о нарушавању права детета у бракоразводним парницама.

Ауторка ТВ емисије ,,Приступ правди“ у склопу СОФА пројекта Оливера Милош Тодоровић сматра да је битно указати на ситуације у којима се деца налазе у правосудним процесима, као што су ситуације са насиљем у породици, бракоразводним парницама и слично.

,,У свакој емисији покушали смо да прикажемо случај кршења права у којем може да се нађе дете. Родитељи треба да помогну деци у организовању времена и да их усмеравају у животу“, изјавила је Тодоровићeва. Тодоровићева је напоменула да биолошки родитељи немају никакав вид родитељске обуке која би им указала шта их све очекује и како треба да поступају са децом. Са друге стране онај пар који усваја дете пролази кроз вишегодишње тестирање и психолошке анализе које су ригорозне.

Председница удружења ,,Родитељ“ Драгана Соћанин напомиње да удружења само-организованих родитеља настају због тога што иако је систем добро осмишљен, не функционише како би требало у пракси.

,,Ми заступамо ефикасно остваривање права родитеља али и детета јер су она повезана. Флоскула ,,интереси детета“ је згодна за манипулисање и често се у неким ситуацијама, као што је развод брака тотално занемарује“, објаснила је Соћанин. Соћанин је додала је сам процес развода брака најштетнији за дете јер се оно осећа кривим.

,,Родитељи су у том периоду у емотивном стању и не могу да оцене шта је за дете најбоље“, нагласила је Соћанин.

leto decaКоординаторка Милана Лазић изјавила је да је неопходно и да социјални центри боље функционишу. Постоје ситуације у којима они не реагују правовремено у ситуацијама када је то најнеопходније деци, као што су случајеви насиља у породици или редовно плаћање алиментације.

,,По неким истраживањима, чак 85%, од којих већином мушкарци, не плаћа редовно алиментацију, а нашим систем не предлаже репресивне мере у тим случајевима. Мајка је дужна да у том случају поднесе тужбу, али се ретко за то одлучује због финансијских издатака“, нагласила је Лазић.

Лазићева је закључила да је неопходна боља организација рада социјалних центара али да иницијатори морају бити људи са најнижег нивоа, јер је покретачка снага управо у будућим, младим професионалцима.