Поплава неодговорности

Око 1600 дана је прошло од тог немилог догађаја – прецизније 4 године. Тог 16. маја 2014. године судбине многих породица су се промениле. Наизглед обичан дан, четвртак, приводи се крају радна недеља. Те седмице падала је јака киша и довела до поплава на територији општине Обреновац.
Уплакане жене, деца и старци који запомажу, пси, мачке и домаће животиње које испуштају крике давећи се у бујици, дубоко су урезани у памћење сваког Обреновчанина. О броју људских жртава се ретко говори јер наводе да је он занемарљив. Та чињеница просто увлачи језу у кости, јер се процењује да се око 57 људи утопило.
Ко ће да сноси одговрност за ове поплаве није познато и вероватно ће остати питање без одговора. Тог дана се нису чуле сирене за узбуну. Ко жели још да диже панику и пометњу због неке “ситнице”? “Записано је у судбини” и “Бог је тако хтео” су одговори које користе главни кривци ових поплава. Тако је најбоље за све.
Премијер је несрећним грађанима обећао да ће лично ухватити кривца, али прво је неопходно санирати штету. Преко 90% домаћинстава је било поплављено. Већина стамбених објеката је реновирана. Грађани су добили средства за санирање кућа, па зато и ћуте. Више не морамо да тражимо кривца, правићемо се луди јер је лакше. Људи су се уморили јер су месецима били по камповима и прихватним центрима. Оберучке су прихватили фластер преко уста и прионули да сређују куће и станове. Кривце више не траже.
Главни проблем је што су насипи делимично санирани. Насипи које одржава “Београд воде” су пробијени на 150 места! Грађани су уплашени и питају се, када ће надлежни направити заштитне бране с обзиром да већ четири године скоро ништа није урађено. До тада, кад су најављени пљускови и невреме, проглашени наранџасти и црвени метеоаларм, настаје паника и пометња. Моја породица одмах скупља ствари и односи на спрат куће.
Обреновчани се питају: “Хоћемо ли поново бити Српска Атлантида?”