Поплава лажних вести на Фејсбуку: Ко је одговоран?

Током 2016. године сведочили смо бројним дезинформацијама на интернету. Најчешће фабриковане приче биле су у вези са америчким председничким изборима. Председник Обама је у једном моменту напоменуо како се на тај начин угрожава демократија. Неки сматрају да је таква врста вести утицала на резултате избора.

Како се носити са дезинформацијама?

Чак 44% одраслих Американаца чита вести које проналазе на Фејсбуку. Са толиким утицајем долази и одговорност, а чини се да су након председничких избора све очи биле упрте у оснивача Фејсбука, Марка Закерберга. Наиме, њему се замера недовољно озбиљно приступање проблему.

Оно што је очигледно јесте сложеност тренутне ситуације. Закерберг се налази пред филозофским питањима: да ли треба ограничити слободу и шта је слобода без ограничења? На свом Фејсбук профилу објаснио је сопствену позицију и представио стратегију коју ће Фејсбук спроводити у борби са лажним вестима.

Појачана детекција лажних вести, лакше пријављивање лажног садржаја, упозорења, политика економског кажњавања за ширење дезинформација и сарадња са новинарима, кључни су кораци Фејсбукове стратегије. Најчешћи мотив за ширење лажних вести јесте финансијска добит, те ће одговарајуће мере економског кажњавања допринети сузбијању хаоса.

Дезинформације

Према истраживању Buzz Feed-a i The Guardian-a, већина лажних вести у вези са изборима долазила је из Македоније. Наводе како је већина изразито десничарских сајтова које су креирали Македонци, производила про-Трамп вести. Неке су плагирали, неке попут „Bill Clinton’s sex tape just leaked“ у потпуности измишљали.

Један од студената из Македоније је за Buzz Feed изјавио да информације јесу измишљене и нетачне, али су због кликова и реакција истовремено и корисне.

Но, нису само десничари имали своје неславне моменте. Демократе су на пример причу о Папа Фрањи у коју је био уплетен и Берни Сандерс (главни противкандидат Хилари Клинтон за номинацију Демократске странке на председничким изборима 2016.) такође измислили.

Игра одговорности

Испод свих оптуживања, интрига и измишљотина налази се нешто много дубље и важније, а то је наша индивидуална одговорност. Златно правило демократије је право на фер информисање, али оно што демократија такође подразумева јесте и активно цивилно друштво. Оно подразумева да нисмо само пуки конзументи онога што нам се сервира.

Након свега испада да грађани нису у стању да доносе исправне одлуке или да самостално просуђују. То је још једна у низу заблуда. На сваком појединцу је да види да ли ће све схватати озбиљно. Постоје многи валидни извори на интернету где се информације могу проверити. Уосталом, интернет није једино средство информисања.

Управо је овај проблем показао праву слику човечанства – понекад је много лепше или лакше прихватити лажну информацију која потврђује наша уверења.

Због свега наведеног, последњи корак Фејсбукове стратегије је можда и најважнији (ангажовање новинара). Само уз професионалце који се боре за истину, а своје информације заснивају на чињеницама и аргументима, можемо добити фер извештавање.