Каучсурфинг: Обећана земља за оне са плићим џепом

Како пропутовати што више ако си студент? Или прецизније, како пропутовати што више ако си студент из Србије? Излаз постоји, само треба копати по интернету.

Дакле, хостели су заиста приступачни, али су за ограничени, студентски буџет често превелик залогај. Превоз је захваљујући лоу кост компанијама никада доступнији. Авионске карте се могу наћи и за 9 евра! Свет је никада умреженији, а авантуристима понуђен на длану.

Уколико волите да се дружите, упознајете људе и друге културе Каучсурфинг је идеално место за вас. Друштвено социјална мрежа је основана 2004. године у САД-у, а до данас се проширила свуда по Европи и свету. Оно што је суштина ове мреже јесте ширење пријатељстава и солидарности. Људи се повезују на основу интересовања, а могу се упознати без обавезе да угосте једни друге. Идеална прилика за проширивање видика и разбијање културних баријера.

Ез Ел Биндари, египатски водитељ емисије „Ал Френга“ је захваљујући Каучсурфингу стекао много пријатељстава у Европи. „Невероватно је колико медији утичу на предрасуде које стичемо једни према другима. Радом на емисији и путујући по свету наилазио сам на сличне реакције људи. Често када би чули да сам из Египта и да сам муслиман, имали би дозу опреза у опхођењу. Међутим, после мало дужег разговора људи су мењали мишљење и о мени и о земљи из које долазим,“објашњава Ез.

Уколико се охрабрите и направите сопствени профил на Каучсурфингу моћи ћете лично да се уверите у искуства људи широм света. Наиме, у одељку за референце гости говоре о домаћину и на тај начин описују своје искуство и дају препоруку за наредне госте. Сајт је веома транспарентан, а о безбедности и вредностима Каучсурфинга можете се информисати управо на њиховом сајту.

Мартин Фелер из Берлина, свој профил на Каучсурфингу направио је 2006. године и угостио више од 500 пријатеља из целог света. „Моје прво искуство било је 2005. године када сам преко Каучсурфинга нашао смештај у Канади. Тада сам одлучио да и сам постанем домаћин и упознам припаднике других култура. Каучсурфинг је најбољи начин да упознате друге, али и себе, свој праг толеранције, своје предрасуде.“

Путовање преко туристичких агенција представља „проверену“ варијанту, али нас ускраћује за дубље искуство. Поента путовања је упознати се са културом и животом одабране дестинације, а не постоји веродостојнији начин него када упознате локалне становнике и делите искуства са њима.