Какве ће плодове донети технолошка револуција у 2017. години?

Од точка па све до глоблног умрежавања, људска бића покушавају да се прилагоде користећи технологију да побољшају квалитет животног стила. Ако се узму у обзир људске радње, од начина исхране, обављања посла, путовања, образовања па све до забаве, испада да је технологија најважнији део данашњице.

Сматра се да ће вештачка интелигенција још више напредовати 2017. године помоћу асистената вештачке интелигенције и робота за конверзацију, такозваних „четботова“.

Друштво користи дигиталну технологију у мери која је, до пре само пар година, била незамислива. Уредник технолошке рубрике британског Телеграфа, Џејмс Титкомб, очекује успон технологије биометријске идентификације која ће омогућити идентификацију људи, не само преко отисака прстију и структуре вена, већ и скенирањем језика или преко дужице ока. Примери биометријске технологије већ су садржани у мобилним телефонима који се откључавају отиском прста власника, у зградама које користе технологију препознавања гласа и документима који садрже идентификационе чипове.
У 2017. години, на пољу вештачке интелигенције очекује се пораст од 300 одсто. Велике компаније попут Амазона, Гугла, Епла и Мајкрософта, најавиле су новитете који ће олакшати људима свакодневне активности.

Амазон представља пионир светске интернет трговине. Започела је са радом као интернет књижара и временом израсла у тржишног гиганта захваљујући иновацијама у пољу технологије. Ова компанија најавила је нови концепт продавнице у којој неће бити редова на касама јер саме касе неће постојати. Уместо новчаника довољно је да купац приликом уласка прислони телефон са инсталираном апликацијом на сензор.Основна идеја ,,Само изађи” куповине подразумева вид технологије који ће аутоматски детектовати када се производи узму са полице или када се врате на њу и пратиће траг намирница у виртуелној корпи. Након што се заврши са куповином, купац једноставно напушта продавницу. Убрзо након тога, купцу ће бити наплаћено са Амазон налога. Како тврде из компаније,елели су, да помере границе компјутерске визије и створе машински систем који ће омогућити људима ефикаснију куповину. Продавница се налази у Сијетлу, а отварање је најављено у првим месецима ове године.

Једна од последица убрзаног развоја технологије је губитак великог броја послова и смањење потребе за радном снагом човека.Људи ће поново изгубити битку од машина за радно место.

Средином децембра 2016. године, Амазон је започео доставу дроном на територији Велике Британије. Систем је осмишљен тако да дрон покупи пошиљку у складишту, одлети до примаоца и тамо је спусти. Дрон може да прелети раздаљину од 15км због чега тренутно врше доставу муштеријама које живе у близини специјализованог складишта. Амазон ради на сензорима који ће омогућити дрону да заобилази препреке. На овај начин, време испоруке би требало да се смањи испод 30 минута.
С обзиром на сукобљавање Амазона са Америчком администрацијом за ваздухопловство из разлога што америчка правила захтевају неколико битних дозвола, Амазон се определио за територију Уједињеног Краљевства јер су тамо дозвољени летови дронова којим управља једна особа. Уместо да једноставно отворе врате и приме поруџбину, купци морају да спусте QР код на свој травњак што омогућава дрону да прецизно и безбедно слети.

Интернет корпорација Гоогле такође планира да користи беспилотне летелице за доставу робе својим клијентима.
,,Не иде да возило од две тоне доставља пакете тежине два килограма“, изјавио је Скот Буш, генерални менаџер компаније „Домино Пизза Ентерприсес“ са Новог Зеланда. Ова компанија планира да замени достављаче пица дроновима.
У неким ресторанима у Сиднеју, услуга је отишла корак даље па су конобари већ замењени беспилотним летелицама.
До које мере се технологија увукла у људски живот најбоље говори чињеница да се многе мање компаније фокусирају на производњу додатака уређајима које људи свакодневно користе, како за посао, тако и за забаву.
Стартап компанија у Калифорнији створила је ситан уређај, популарно назван TrackR, који одговара паметним телефонима а помоћу ког се могу лоцирати ствари које тражимо попут телефона, бицикла, кључева, кола на паркингу, љубимца у парку итд. У. Да би радио, неопходно је инсталирати бесплатну апликацију на телефону и повезати је са уређајем. 

Британска стартап компанија АирСелфие Холдингс направила је џепни дрон. Уређај је намењен снимању фотографија или видеозаписа из ваздуха. Тежине је 52 грама и може да лети вертикално три минута на висини до 20 метара. Корисник њиме управља уз помоћ виртуелног џојстика на телефону. Опремљен је камером од пет мегапиксела , а уз њега се добија и СД картица од 4 ГБ. Након снимања, дрон ће слетети у руке корисника, а снимљени садржај се путем Wи-Фи мреже преноси на телефон или дели на друштвеним мрежама. Првих 3.000 уређаја ће се наћи у редовној продаји у марту 2017. години.

Технологија није пристна само на јави већ и у сновима. Технологија спавања, такође позната и под називом полисомнографијска технологија је један од највећих трендова Светског тгровинског сајма потрошачке технологије и електронике. Асортиман представљених производа компаније Слееп нумбер одражава велико интересовање у решавању инсомније и других проблема. Модел паметног кревета може да детектује промену положаја тела током ноћи и да користи ваздушне коморе како би се прилагодио човеку. Уколико открије да особа хрче, врх душека ће се подићи за 7% чиме ће зауставити хркање.
,,То је једини кревет који иде на посао када ви спавате”, изјавила је Кели Паркер, менаџер компаније Sleep number и додала да кревет прати пулс, дисање и кретање како би пружио идеално спавање.
Већина уређаја за спавање који су приказани на сајму дају информације својим корисницима преко апликација на паметним телефонима.