Пијте кафу и подржите младе!

Кафе бар 16 званично је отворен у суботу, 16. децембра, а оно што овај бар издваја из мноштва других је његова јединствена прича.

У Господар Јовановој 46, модерног дизајна, на два спрата, свечано је отворено социјално предузеће Кафе бар 16 у самом срцу града. Осим приступачних цена, љубазног особља и тога што са собом на кафу можете повести своје кућне љубимце, бар је посебан по својој причи о настанку.

Настао је као идеја да се младима, бившим корисницима Свратишта да прилика да се обуче за бармене и конобаре и стекну праксу за коју углавном немају прилику када напуне 15 година и услуге Свратишта им више нису обезбеђене, што доводи најчешће до поновног излагања ризицима и напуштања школовања.

Марко Тошић, извршни директор Центра за интеграцију младих, организације у чијем је окриљу Свратиште и која је зачетница ове идеје, каже да је главни разлог за започињање оваквог пројекта то што у Србији не постоји добар систем подршке деци која живе или раде на улици.

‚‚Ми смо препознали потребу да са овом децом радимо и када изађу из Свратишта и да им омогућимо стицање знања и вештина које би им омогућиле конкурентност на тржишту рада“, објашњава Марко и додаје да је, поред самих сертификата које ће млади добијати након завршене праксе, идеја и да приход иде назад у програме Центра за интеграцију младих у којима се ради са децом која живе или раде на улици.

‚‚Није ми познато да у Србији или у региону постоји слично социјално предузеће. Свакако смо јединствени и по идеји и по групи деце са којом радимо“, истиче Марко и каже да је рано причати о будућности и новим пројектима јер ‚‚тек нам предстоји велики и захтеван посао око промоције и окупљања сталних и спорадичних гостију“.