Нова верзија представе “Голубарник“

Полуаматерска група глумаца “Феникс” за само десет месеци од када постоји спрема трећу представу. У Дому културе Раковица врше се последње припреме за премијерни наставак представе “Голубарник” која је најављена за 16.децембар у овом културном простору.

Радња представе „Голубарник” смештена је у дом за незбринуту децу у време деведесетих година. Текст је написала Љубинка Стојановић, а након јуна када је премијерно изведена чланови „Феникса” су заједнички проширили текст и сада има другачији завршетак.

„Значајно смо проширили екипу. По коментарима публике представа „Голубарник” је недовршена прича. Ми смо је заједнички проширили и сада је скоро дупла постава глумаца,” истакао је Марко Мишчевић, редитељ представе и оснивач ове глумачке гупе.

Око 18 средњошколаца и студената састаје се најмање два пута седмично у Дому културе у Раковици где припремају и увежбавају сцене за наставак. Глумци су спремни за сарадњу, критику и пре свега функционишу као једна породица. Критике, савети, све се узима у обзир како би представа испала што боља. Екипа састављена од младих људи пуних ентузијазма који се професионално односе према свом ангажману од свог настанка спремила је три представе „Бабушке“, „Живот из почетка“ и „Голубарник“.

Маријана Глушац која се више од 14 година бави глумом и део је неколико глумачких екипа, истиче како су пробе занимљиве и да сваки пут управо млада екипа уноси ведрину, па је дивно радити са оваквим људима.

„Најбитније јесте да опстанемо што дуже и да квалитетно радимо. Не можемо да занемаримо приватне обавезе, али са друге стране велики број људи је укључен у цео пројекат, па ако неко изостане руши се концепт, ”  сматра Маријана која је апсолвент на Филолошком факултету, а у представи „Голубарник” тумачи лик управнице дома.

Полупрофесионални глумци своје дугогодишње глумачко искуство надграђују у раду са професионалним и полупрофесионалним режисерима. Са глумцима ради и професионални редитељ Александар Волић, па се чланови овог састава некада појављују и у његовим представама.

Интересантно је да чланови ове новоформиране групе нису студенти глуме.Оснивач ове групе Марко Мишчевић напомиње како је на идеју дошао после много година искуства, јер је и сам био део једне екипе сличног карактера.

„Дуго се правила идеја у мени. Видео сам разна позоришта, приче, улоге, грешке. Успео сам људе који су јако талентовани, а за које није било места да окупим и поново вратим на даске позорнице,” истиче Марко

Жарко Мишкић у филму „Парада” недавно је имао своје прво појављивање. У „Фениксу” је од оснивања, глумио је у две представе, а после ангажмана у неколико пројеката плалнира да упише глуму.

„Доста сам напредовао од када сам дошао у „Феникс.” Задовољан сам како ми је овде и покушаћу да упишем студије глуме.”

Сценографију, костиме и све остало што је потребно за извођеље једне представе позајмљују од Дома културе, али се труде да и сами набаве неопходне реквизите. Групу која постоји од фебруара 2011.године. Марко Мишчевић успео је путем интернета, контакта са својим пријатељима да формира и да дође до садашњих чланова ове екипе глума. Оно што их спаја јесте љубав ка позоришном и филмском стваралаштву. Као оснивач Марко истиче да је „Феникс” непрофитна група, јер њени чланови немају никакву финансијску добит.

„Све теже је људе мотивисати и задржати, јер није довољна само љубав према глуми ту је и финансијски фактор. До сада смо радили пилот пројекте, а сваки следећи трудићемо се да комерцијализујемо.”