100 година од потонућа Титаника

Априла 2012. навршава се сто година од потонућа Титаника, тада највећег путничког брода икада направљеног.  

Тим поводом на аукцији која је заказана  за 1.април у Њујорку наћиће се збирка предмета са брода. Збирку чини преко пет хиљада предмета који се налазе у власништву фирме “Премијер егзибишнс” и процењују се на 189 милиона долара.

Брод који је на свом првом путовању из Саутемптона  за Њујорк  ударио у ледени брег однео је више од 1.517 живота путника и чланова посаде од 2.228 колико се налазило путника на броду. Титаник је ударио у ледени брег у недељу 14.априла у 23:40, а потонуо два сата и четрдесет минута касније. За њега се веровало да је “непотопив” јер је користио тада најнапреднију технологију. У тенутку када је потонуо у Северни Атлантик брод се кретао брзином од 42 километара на час.

Титаник је грађен две године  у Британији у Белфасту. Био је дугачак 269 метара, тежак 66.000 тона, а максимална брзина коју је могао да достигне износила је 45 километара на сат. Покретала су га три велика пропелера, 46.000 коњских снага и 160 великих пећи у којима се ложио угаљ. Четири димњака била су висока 18 метара, а последњи је служио ѕа вентилацију.

Олупину брода пронашли су Жан-Луис Михел и Роберт Балард 1985.године. На дубини од 4.000 метара и 600 километара југоисточно од Њуфаундленда О њему је снимљено преко сто документарних и биоскопских филмова,а  Џејмс Камерон  је добио и оскара. Научници се последњих година интензивније  баве проучавањем случаја, па су уверени да брод  није пукао на два дела како је то Камерон приказао у свом блокбастеру.

Оно што је интересантно да нове анализе, истраживања указују на сасвим другачију слику о потонућу тада највећег путничког брода. Па се многи научници и новинари баве питањем, да ли је то била трагедија или намера?