Наоружај се љубављу

Репортажа о будванском фестивалу

Један од највећих и најзначајнијих црногорских догађаја – петнаеста карневалска фешта у Будви, одржао се у најпосећенијем приморском граду. Овим догађајем се обележава неформалан почетак летње туристичке сезоне. Допутовала сам уочи тог дана у Будву, у свој родни град, да бих присуствовала догађају. Фестивал са називом „Наоружај се љубављу“, започео је Абрумом предвођен Драгољубом Ђуричићем, где су људи под маскама позивали мештане и туристе да се придруже фешти. Традиционално, карневалисти уз пратњу музике и бубњева посетили су староградске породице које су их дочекивале са разним специјалитетима као што су приганице и руштуле. Након што су обишли фамилије и угоститеље, забава се наставила у кафићима у Старом граду до касно у ноћ.

Други дан је значајнији, јер се одржава велика карневалска шетња, која креће од кафића City, Медитеранском улицом до Старог града. Шетња је започела у двадесет часова. Иако је читавог дана падала киша, људи из целе Црне Горе, али и са Балкана су се полако почели скупљати. У шетњи је учествовало четрдесет пет група, како са наших простора тако и из иностраних попут: Словеније, Италије, Молдавије, Русије и Албаније. Будванске мажореткиње, обучене у беле костиме са белим капама на глави и јаким, упечатљивим црвеним кармином, отвориле су церомонију. Пратио их је градски оркастар. Одмах иза оркестра, ходала је група која је свима запала за око. Црне огромне коврџаве перике прекриле су пола главе младића и девојака, чији су костими били припијени уз тело. Гомила људи стајала је са стране. Могло се чути добацивање, али и смех. Како је време пролазило посетиоци су постајали све опуштенији да су улазили у поворку и правили своје покрете. Било је разноврсних костима. Највеће добацивање уследило је када су се девојке из Румуније појавиле са сензуалним костимима налик бикинију, изигравајући играчице из Риа. На тргу је била смештена огромна бина, на којој су се маске представљале са својим кореографијама након завршене поворке. Поворка је трајала око два и по часова. Једну од најзанимљивијих кореографија одиграле су Италијанке, где су испод својих регуларних костима показале друге. У средишту је стајала пуначка девојка, а око ње су се обавијале витке девојке. Сам наступ завршио је падом девојке која је стајала у средини, и тада је наступио смех. Сви су се питали да ли је то био део кореографије или стварни пад. На крају представљања и последње карневалске групе уследио је ватромет, али он није означавао крај ове церемоније. Тада је почела „Пролећна ноћ под маскама“- бројне журке на отвореном, испред и унутар зидина Старог града. На једној бини наступио је прави музичко-плесни спектакл праћен бубњевима Драгољуба Ђуричића, а на другој бини наступао је Рамбо Амадеус.

Последњи дан карневала био је посвећен најмлађима- мала карневалска поворка. Око тридесет група малишана учествовало је у шетњи. Групу је предводио градски оркестар кога су пратиле мале мажоретке, која је кренула од дечијег вртића до бине, на којој су се одржале едукативно-забавне игрице и програм. Најзанимљивији део је Слатки кутаk , где су се служили традиционални слаткиши будванског краја. Поред њега одржао се и Вински кутак, где су се могла вина дегустирати. Церемонију je затвориo концерт црногорскe групe Who See са почетком у девет сати увече.