Узимање суплемената – тровање организма или побољшање здравља?

У Србији постоји огроман број суплемената, потпуно легалних и лако доступних који имају читав низ најразличитијих намена. Да ли је узимање суплемената тровање организма хемијом и наседање на маркетинг или је шанса да унапредимо здравље, и чак се заштитимо од рака и још неких болести?

Суплементи су концентровани витамини и минерали, најчешће доступни у виду таблета, праха или капсула. Витамини су врло битни за здравље и неопходни за функционисање организма и идеално би било да се уносе путем хране. Није добро уносити ни превише, а ни премало витамина, па је врло важно бити опрезан при коришћењу суплемената. Суплементи су врло корисни у случају недостатка одређеног витамина, где би за опоравак организма било потребно дуго времена и огромне количине хране, а здравље појединца може бити већ нарушено.

„У зависности од проблема некада мора да се узима суплемент, односно нешто што ће да надокнади оно што у одређеном тренутку организму треба, али у већини случајева суплементе можемо да избегнемо. Исхрана је врло битна, али у зависности од проблема, тако се и препоручује пацијенту. Има пуно суплемената и сада се све више препарата региструје под називом суплементи, нису као класични додаци, него баш као суплементи.“, изјавила је дипломирани фармацеут Љиљана Чекић.

Лекари често препоручују узимање суплемената:
• када постоји здравствени проблем повезан са недостатком одређеног витамина и минерала (на пример: мањак гвожђа, мањак витамина Б12…)
• ако је имунитет особе ослабљен (након тешких болести, терапије одређеним лековима, исцрпљености организма…)
• за бржи опоравак од повреда
• када постоје проблеми у исхрани (на примјер: алергије, интолеранције, стриктна веганска дијета)
• женама у другом стању или дојиљама

Суплементи су добри за особе које су рођене са неким обољењима као што су: анемије, болести јетре, неуролошки проблеми и други; или код малигнитета да се побољша имунитет и олакша хемотерапија.

„Што више проучавамо ову област откривамо да суплементи немају никакав превентивни ефекат. Ипак, милиони људи широм света купују разне суплементе како би надокнадили наводни недостатак витамина услед слабе исхране. Већина њих сматра да је препоручена доза суплемената сасвим безбедна. Међутим, то не важи за све витамине и минерале. Такође, важно је напоменути да се ништа не треба узимати самоиницијативно, већ уз обавезну препоруку доктора.“, изјавила је др Јасна Пешић.

Осим узимања суплементације да би се надокнадио одређени витамин услед малаксалости организма, повреде или проблема у исхрани; данас све више људи који су почетници у тренингу користе неки протеин.

„Рекреативно се бавим фитнесом, и користим whey протеин после сваког тренинга. Сматрам да ми помаже и већ сам уочио промене на свом телу. На свака три месеца радим комплетну крвну слику и биохемију и моји резултати су фантастични. Мислим да је јако битно наћи квалитетан протеин код проверених произвођача.“, објашњава момак који се рекреативно бави фитнесом већ годину дана, Милош Јовичић.

При коришћењу суплемената за спортисте је важно следеће знати:
1. Колико год да суплементи/додаци исхрани помажу у тренингу, при добијању мишићне масе или губитку масног ткива, треба имати на уму да су они управо само то – додаци, а не замена за добро уравнотежену и правилну исхрану и редовне оброке, јер нема тих суплемената на свету који ће надоместити пет, шест или осам квалитетних оброка у дану;
2. Како би одговарајући суплемент имао учинка треба знати у којој количини и када га конзумирати. Затим то треба бити у складу са спортским циљевима и тренутним нивоом утренираности.
3. Исхрана у комбинацији са суплементима представља око осамдесет посто успеха у постизању жељеног тела.

„За спортисте је унос суплемената јако користан све док се уносе на прави начин и док дају пожељне резултате. У Србији постоји много приватних компанија које се баве њиховом продајом, и ту човек треба бити посебно на опрезу, јер је могуће да је у питању превара и продаја разних хемијских мешавина. Њихов примарни циљ је новац, а не нечије здравље, зато је најбитније распитати се о репутацији компаније пре саме набавке производа.“, истакао је професионални фитнес тренер Здравко Недељковић.

Ипак без обзира на то колико особа дуго вежба, ако јој је циљ да добије што више мишића и у исто време остане дефинисана, барем је обавезна конзумација whey протеина.

Зашто га узимати?
Whey протеин је чисти, природни, висококвалитетни протеин, бржи и пробављивији од казеина. Богат је извор есенцијалних аминокиселина које је потребно свакодневно уносити, а у својој најчишћој форми, као wхеy протеин изолат протеина сурутке садржи врло мало или ништа масноће, лактозе или холестерола. . Whey је битан од првог тренинга, јер од првог тренинга долази до оштећења мишићних влакана која захтевају регенерацију.

Бивши професионални такмичар у дизању тегова поделио је своје искуство са узимањем суплементације.
„Бавио сам се професионално дизањем тегова. Користио сам стероиде да бих након десет година небављења овим спортом завршио у болници због проблема са јетром, бубрезима и срцем. Да могу да вратим време уназад, користио бих их рационалније.“, изјавио је Ненад Попадић.

Суплементи имају добре и лоше стране. Позитиван учинак имају на организам када су у питању разне авитаминозе, тумори, пад имунитета, као и на проблеме у кардиоваскуларном систему. Такође помажу у изградњи мишића код спортиста искључиво правилном конзумацијом и уз препоруку специјалисте. Негативна страна суплементације је непроверена продаја лажираних препарата, могућа је зависност и могу да доведу до озбиљних здравствених проблема уколико се узимају на своју руку и непримерено користе.