Тешњар у срцу Ваљева

Репортажа о старој ваљевској чаршији

Ноћу боем, а преко дана мирна трговачка четврт

Стара ваљевска чаршија, познатија као Тешњар представља један од најупечатљивијих симбола Ваљева. Налази се у старом делу града паралелно са главним трговинским и пешачким центром, и протеже десном обалом реке Колубаре. Спада у ретке, добро очуване чаршије у Србији, која је свој изглед задржала још од доба турских освајања па до данас. Ова необична градска целина је под заштитом државе, јер обогаћује градску средину и има посебан идентитет. Једна од легенди каже да је Тешњар добио име по Тешњар-бегу који је газдовао већим делом старог Ваљева. Чаршија је била царство занатлија: суруџија, терзија, ткача, грнчара, бардаклија и многих других. Иако се изградила, њен аутентичан дух није промењен. Тешњар чине једна улица ширине до шест метара која прати речни ток Колубаре и неколико мањих улица које се низ брдо спуштају ка реци. Састоји од ниских кућа, које карактерише израда од дрвених греда. Овај начин градње зове се бондрук контрукција. Куће се налазе одмах једна поред друге и изгледа као да се наслањају. Архитектура је скромна, народна и описује време у коме је настала, око осамнаестог и деветнаетог века. Дворишта су калдрмисана, узана и дугачка са доста цвећа и дрвећа. Од старих заната који су и даље у Тешњару присутни су: ткачки, обућарски, кројачки, берберски, воскарски. Садржи више од десет угоститељских објеката, као и бутике.

Преко дана се може осетити дух пијаце и пазарити у једној од поменутих занатских радњи, али и предахнути у једном од модерних кафића, а увече се кроз четврт осети боемска атмосфера. У неким радњама се могу наћи старински предмети и фигуре, антиквитетно посуђе и есцајг, из старих времена.

Ноћни живот чаршије је карактеристичан по кафанама и пивницама у којима брује хармонике и тамбуре. Чаршија је најатрактивније место за изласке посебно код млађих генерација. Музика је староградска и свира се уживо ”на увце” онима који уживају. Често се може видети призор лумповања по столу. Међу најпопуларнијим локалима је ”Ракија бар”, где су у понуди многобројне врсте ватрене воде. Поред њега, ресторан Јефимија је посебан угоститељски објекат у којем Туристи који посете Тешњар могу уживати у домаћој храни и пићу. Због аутентичног изгледа и сценографије, у овој четврти се често снимају филмови. Једни од најпознатијих снимљених у чаршији су ”Ивкова слава” , ”Марш на Дрину” и ”Шешир професора Косте Вујића”. Захваљујући тој чињеници, ова стара ваљевска чаршија постаје филмски град. Тешњар је посебно леп и живахан у августу када се одржавају ”Тешњарске вечери”-летњи фестивал, са богатим музичким, драмским и фолклорним програмом. Осим Тешњара, Ваљево је пуно културно-историјских знаменитости попут куле Ненадовић и Муселимовог конака.