Медведев шљака

Може ли Медведев да угрози Ђоковића на месту број 1?

Новак Ђоковић недавно је оборио рекорд по броју недеља проведених на првом месту на свету, а тренутно му је највећи изазивач Данил Медведев. Упркос томе што је Ђоковићева предност сад велика и износи 2.068 бодова, Рус у наредном периоду брани неупоредиво мање поена од Новака. Може ли Медведев да угрози Ђоковића?

Према новом систему бодовања, све до 5. августа тенисерима ће се у салдо на АТП листи рачунати нешто од следећа два: или 50 посто бодова освојених 2019. године или резултат из 2021, који год резултат је бољи.

Најлакше је да објаснимо на примеру. Ђоковић је освојио Вимблдон 2019. године и за то је освојио 2.000 бодова. Ако ове године испадне на пример у полуфиналу, које носи 720 бодова, њему ће се рачунати 1.000 бодова (као 50 посто резултата из 2019). Али ако на пример изгуби у финалу, које носи 1.200 бодова, тај резултат ће му се рачунати.

С аспекта трке с Медведевом, то ће Новаку значити у наредним месецима јер би и потенцијални киксеви могли да буду ублажени.

До августа: Ђоковић не може много да добије, Медведеву све равно

Трка почиње већ од Мајамија. Ђоковић је објавио да неће играти, а како је 2019. године испао у четвртом колу и освојио 90 бодова, то значи да ће му се сад скинути 45 бодова. С друге стране, Медведев иде у Мајами с намером да надмаши резултат из 2019. године, такође четврто коло, и тако отпочне потеру за Ђоковићем.

Новак је пажљиво бирао распоред турнира. Играће у Монте Карлу, где је 2019. изгубио баш од Медведева у четвртфиналу, а нове бодове моћи ће да дода и наступом на Србија опену у Београду. Уз најважније турнире – гренд слемове и мастерсе – за АТП листу рачунају се још шест најбољих резултата с осталих турнира.

Нових бодова за Ђоковића не може да буде у Мадриду (освојио га је 2019) и Риму (освојио га је прошле године), као ни на Вимблдону, док би му на Ролан Гаросу додатне бодове донела само титула.

С друге стране, Медведев је 2019. године играо полуфинале у Монте Карлу и финале у Барселони. После тога, пред њим су непрегледне могућности. У Мадриду, Риму и на Ролан Гаросу испадао је у првим колима, а на Вимблдону у трећем.

Дакле, то колико ће Медведев до августа моћи да угрози Ђоковића, највише зависи од његове способности да унапреди своју игру на шљаци, после тога и на трави.

Може ли Медведев да буде сила на шљаци?

Досад у каријери није добио нити један меч у главном жребу Ролан Гароса. Прошле године је у Хамбургу изгубио у првом колу од Имбера, затим у Паризу од Фучовича, а ни Игоу ни Мартону шљака није најдража подлога.

Несумњиво да је Медведеву потребно више времена да се прилагоди на шљаку, што истиче и Душан Лајовић, који је Руса добио у полуфиналу Монте Карла на шљаци, као и недавно у Ротердаму у дворани.

„Веч је имао периода у којима је играо солидно на шљаци. Тачно је да се на тој подлози не осећа природно, зато бих волео да га видим са правом припремом“, почиње Лајовић и потом анализира Данилову игру:

„Чини ми се да на шљаци мало више жури. Оно што му на земљи најмање најмање одговара јесу честе промене ритма – у брзини лопте, у спину и слајсу. Он је незаустављив кад уђе у ударац, кад је лопта у висини кука или мало више; када се игра у истом ритму, он је ноћна мора за сваког играча. На бетону често уме да увуче противника у своју игру, а на шљаци ривал има више простора да нађе решење“.

Медведев мора да игра с више спина на шљаци

Слично размишља и Петар Поповић, садашњи тренер Андрее Петковић, који је током каријере радио с Ивом Карловићем, Филипом Крајиновићем, Дамиром Џумхуром…

„Медведеву на шљаци може да се одигра кратки слајс, то не воли, или дроп шот, с обзиром на то да далеко стоји иза линије. И на ритерну ривал може да заузме позицију далеко иза линије јер Медведев врло ретко игра сервис-волеј. На шљаци постоје три-четири опције како да га добијеш, док су на бетону те опције смањене“, објашњава Поповић.

Медведев јесте познат као изузетан тактичар и човек којем мозак непрестано ради током поена. То су особине које обично на шљаци још више долази до изражаја јер је поене потребно стрпљивије градити, али проблем с Русом и шљаком јесте што лопту удара веома равно.

„Да, због тих равних удараца стил му није погодан за шљаку. Форхенд му је нешто најравније на свету и морао би више спина да има на форхенду на земљи. Нпр, Новак на шљаци убаци више спина, више отвара терен. Данилов изгледа климаво, али игра с таквим самопоуздањем да сад улази стално. Далеко од тога да је форхенд ‘рупа’, али мислим да би му у случају неке повреде требало три-четири месеца да врати тај ударац у нормалу“, констатује Поповић и објашњава у чему је конкретно квака:

„Његов форхенд не иде од доле ка горе, већ преклапа лопту. На бетону је то проблем јер му ниско иду лопте, он их спушта, а на шљаци то одскочи више, таман у висини кука. Имао је већ добре резултате на шљаци, то стоји, али изненадило би ме ако би и натој подлози сада правио сличне резултате као на бетону“.

Које су још специфичности шљаке?

Кик сервис, још један веома важан фактор у игри на шљаци, не налази се у Даниловом репертоару, а Лајовић појашњава зашто је то тако.

„Он доста напред баца лопту при сервису и одатле је тешко извући кик. Значи да би морао да мења технику, што је мач са две оштрице. Могао би да проба да убаци више ротације у други сервис, али тешко да може да извуче неки угао с таквом техником – без угла, нисам сигуран колико би му сâм кик помагао“, наглашава Дуци.

За висину од 198 цм, Медведев невероватно покрива терен – брз је, кораци и руке су му дуги, а способан је да произведе невероватне ударце и ван баланса, кад је далеко од идеалне позиције за ударац. Кретање на шљаци је ипак специфично.

„На бетону тенисер може да користи подлогу за враћање у баланс и у добру позицију. На шљаци мора више да се контролише клизањем. Људи кад помисле на шљаку, мисле да тенисер клиза и онда удари, а то је погрешно – треба прво ударити и тек она проклизавати, осим у ситуацијама у којима нема других опција него да клизаш и удараш. Начелно, то кретање после ударца је много битније. Можда се то најбоље види на америчким играчима – њима шљака не одговара јер остају укопани после ударца. Њих кад развучеш с два ударца, па их ухватиш на кривој нози, не могу никако да се снађу. Зашто? Зато што увек покушавају да се одбију од подлоге, а то на шљаци није могуће“, истиче Лајовић.

Од свих наведених фактора, Медведев најмање проблема има с кретањем на шљаци, а видећемо хоће ли бити у стању да игра с више спина с основне линије и с више било какве ротације на сервису.

Трава није проблем

После шљаке, стиже трава, подлога која би Данилу требало много више да одговара. На трави његови равни ударци значе јако низак одскок, а сервис ће му постати још убитачније оружје. С обзиром на то да је сада високорангирани носилац, сасвим је очекивано да надмаши резултат из 2019. године (треће коло).

„За траву има игру. Прошле године, кад је имао самопоуздања, није се играло на трави. Има одличан сервис, и први и други, ударце потребне за такву подлогу, сетите се да је 2019. године имао брејк вишка у петом сету у мечу с Гофаном на Вимблдону. Већ је паклен играч, а ако успе да се приближи линији за метар-метар и по и почне раније да удара лопту, биће још бољи“, сматра Поповић.

Од старта нове сезоне Медведев је с Русијом освојио АТП куп, затим је играо финале Аустралијан опена, а после кикса у Ротердаму (није стигао још ни да се опорави од Мелбурна), успео је да освоји трофеј у Марсеју.

„Кључ је у томе што је напредовао физички и ментално. До пре две-три године био је изразито нестабилан на терену, а сад се ту енормно поправио. Физички, раније се мучио с грчевима, некад су знали да му крену и у трећем сету, али сад је много боље“, закључује Поповић.

Шта после августа и ко још може да уђе у трку за место број један?

У зависности од ситуације у свету, АТП ће и прилагођавати свој систем бодовања. Ипак, какав год он буде био, јасно је да ће Ђоковић бити у ситуацији да освоји много нових бодова у другом делу сезоне. Јесте, брани титуле у Синсинатију и Паризу (ону из 2019), али на УС опену има само четврто коло због дисквалификације, затим четвртфинале у Шангају и 400 бодова са завршног турнира.

С друге стране, у бодовном салду Медведева стоји по 1.000 бодова из Париза и Синсинатија (обе титуле из 2019), затим још 1.000 из Шангаја 2019, затим 1.500 бодова за тријумф на завршном турниру, 1.200 за финале УС опена из 2019, као и 600 за финале Роџерс купа.

Дакле, чак и ако Медведев током пролећа и лета успе да угрози Ђоковића на првом месту АТП листе, Новак је поново у јако доброј позицији да годину заврши испред њега.

Из тренутне перспективе, још би Рафаел Надал реално могао да се умеша у борбу за број један до краја године. Ни Шпанац не игра у Мајамију, поново је све карте бацио на шљаку, а осим титуле на Ролан Гаросу, много је простора за Рафу да на подлози на којој је надмоћан узме нове бодове – полуфинала у Монте Карлу, Мадриду и Барселони, једино још из Рима брани 1.000 бодова (титула из 2019).

На Вимблдону је Рафа играо полуфинале, а у делу сезоне после августа такође брани приличан број бодова – титуле из 2019. са УС опена и Роџерс купа, као и 400 бодова са завршног турнира. Међутим, и Надал има шансу за нове бодове јер у Синсинатију и Шангају није ни играо.
Пре било каквих озбиљних рачуница у том смеру, треба прво сачекати одлуку о томе како ће бодовање изгледати после августа. До тог тренутка, Ђоковићу свакако већа опасност прети од Медведева у трци за прво место.