Вакцине у тенису

Kako će vakcine uticati na tenis?

Dušan Lajović i Filip Krajinović, dvojica srpskih tenisera koji su u vrhu svetskog tenisa, primili su prvu dozu vakcine javno, i ohrabrili su druge da isto učine. Takođe, ATP razmatra olakšavanje mera za revakcinisane tenisere.

Na koji način će vakcine za virus korona uticati na svetski tenis? To je pitanje koje je trenutno na umu igrača, zvaničnika i navijača širom sveta.

Simona Halep prva je koja je javno primila vakcinu, ali posle nje, nekoliko igračica iskazalo je skepticizam u vezi s primanjem vakcine u ovom trenutku, poput Jeline Svitoline i Arine Sabalenke.

U ponedeljak je Viktorija Azarenka, nekada prva teniserka sveta, objavila da je primila prvu dozu vakcine. Istovremeno je rekla i da se vakcine radi povukla sa turnira u Štutgartu.

Osim Azarenke i Halepove, još pojedine teniserke vakcinisale su se tokom turnira u Čarlstonu, kada su organizatori obezbedili Johnson & Johnson Janssen vakcinu.

Optimističnih tonova bilo je i tokom mastersa u Monte Karlu, pošto su mnogi teniseri rekli da su nestrpljivi da prime vakcinu, poput Rafaela Nadala i Dana Evansa.

Krajinović: Mnogo putujem, vakcina će mi pomoći u karijeri

Filip Krajinović i Dušan Lajović već su primili prvu dozu vakcine, a stvari su tempirali tako da se revakcinišu u trenutku kada bi svakako bili u Beogradu

„Vakcinisao sam se pre ovog turnira“, rekao je Krajinović u Monte Karlu, „To će mi u budućnosti pomoći jer mnogo putujem i ne bih ponovo u karantin ili da me posmatraju kao blizak kontakt. To može da pomogne. Vakcine su spasle čovečanstvo mnogih bolesti i nema razloga da se ne vakcinišem“.

Krajinović apeluje na sve igrače i „ljude generalno“ da se vakcinišu kada im se za to ukaže prilika.

„Posle Srbija opena treba da primim drugu vakcinu. Nisam ni razmišljao mnogo o tome, za budućnost će mi mnogo pomoći. Nisam pričao sa drugima previše, niti se u svlačionici mnogo pominje, ali mislim da će mnogo igrača da se vakciniše“.

Đoković: Razgovara se unutar ATP da se popusti s restrikcijama

Brojni teniseri govorili su o teškoćama života u karantinu na svakom turniru, a ponašanje Benoe Pera najilustrativniji je primer. ATP razmatra da promeni pravila tako da karantin ne bude nužno obavezan, već da se prate pravila zemlje u kojoj se teniseri trenutno nalaze. Novak Đoković, kao i mnogi drugi, tu odluku bi smatrao dobrodošlom.

„Može se izdržati nekoliko nedelja, ali cele godine su ta pravila – to utiče ne samo fizički, nego psihički i emotivno. Nisam ni ja želeo da igram Majami – ne mogu da prihvatam neke stvari koje ranije jesam, jer želim da budem muž i otac koji je prisutan“, rekao je Đoković tokom turnira u Monte Karlu.

Tokom iste konferencije za medije, Đoković je rekao da su razgovori unutar ATP-ja u toku i da bi blaža pravila trebalo da važe za igrače koji su revakcinisani, kako oni ne bi morali da budu u karantinu.

Ranije, govoreći za Njujork tajms u avgustu 2020. godine, Đoković je rekao da ne bi voleo da ga bilo ko „tera da primi nešto u svoje telo“ i da mu je to neprihvatljivo. Potom je dodao:

„Nisam protiv vakcinacije. Ko sam ja da pričam o vakcinama kada su tu stručni ljudi, medicinski radnici koji spasavaju ljude širom sveta? Siguran sam da postoje vakcine sa malim nuspojavama koje su pomogle da se zaustavi širenje raznih infekcija“.

Skoro osam meseci kasnije, veliki napredak napravljen je u pogledu vakcina. To znači da će se Đoković, kao uostalom i svi drugi teniserki i teniserke, uskoro naći pred dilemom: vakcinisati se ili ne.

Lajović: Smatram da svi treba da se vakcinišemo

Dušan Lajović nije se dvoumio nijednog trenutka kada je reč o vakcinaciji, a drugu dozu primiće tokom Srbija opena.

„Dosta igrača pokušava da se vakciniše. Ipak, mnogi imaju problem s tim da dođu do red. Nema toliko vakcina, ide se po starosti, a kod nas imamo sreću da možemo da se vakcinišemo. Takođe, može da se organizuje vakcinacija i u saradnji s Olimpijskim komitetom. Ja primam drugu dozu tokom Srbija opena“, ističe Duci i dodaje:

„Svako ima svoje mišljenje, ali ja verujem da je potrebno da se vakcinišemo kako bi se suzbila ili ograničila pandemija. ATP ima pozitivan stav prema vakcinaciji i menjaju neka pravila za igrače i ljude iz timova koji su vakcinisani. Mislim da će se još dosta protokola promeniti u narednih nekoliko meseci“.

Takođe, Lajović je rekao da, koliko on zna, ATP pokušava i da obezbedi neke vakcine za igrače, ali nije upoznat sa detaljima.

„Iskreno, ne znam dokle je ATP stigao po tom pitanju“, zaključuje Lajović.