Медији увек зависе од политике и локалних моћника

На сајту ,,Истиномера“ недавно је објављен извештај којим се објашњава да приватизацијом локалних медија власничку функцију почињу да врше они који су чврсто повезани са актуелном влашћу. О стању локалних медија и односу са локалном политиком разговарали смо са главним уредником РТС дописништва у Јагодини, Драганом Марковићем.

Да ли се сећате неке информације из локалних медија која је била ударна вест?

Сећам се када се догодила експлозија војног магацина у Параћину, пре неколико година. Ја сам те ноћи спавао, али чим ме је пробудила експлозија истог тренутка сам се информисао преко одређених служби; где се догодило, шта се догодило? Врло брзо сам већ био са колегом сниматељем на путу за Параћин. Пробудио сам уреднике у Београду чим сам имао неке податке о том догађају и та информација која се појавила потекла је од мене. Био сам први тог дана и у ноћном и у јутарњем програму пошто се та експлозија догодила око четири сата ноћу. То је захваљујући ексклузивности била прва вест у свим медијима.

Шта мислите о стању локалних медија?

Кад сам ја почео да се бавим новинарством локални медији су постојали само у одређеним центрима. Међутим, сада сваки град има свој локални медији и свака општина у складу са својим могућностима улаже у развој тих медијских кућа. Стање углавном зависи од ситуације у општини у којој је тај медији. Локални медији зависе од локалне власти и према томе тако се и понашају, тако раде, тако извештавају.

Шта мислите генерално о стању медија у Србији?

Ништа се није променило у односу на протекле деценије. Медији много зависе од државе, од локалне заједнице и од локалне самоуправе. Ми смо ослоњени на локалне политичаре, према томе и њихов утицај је пресудан за то како ћемо да радимо, на који начин ћемо да пласирамо информације. Нисам задовољан ситуацијом у локалним медијима, јер мислим да много зависе од политике у локалној заједници.

Колики је утицај политичке репресије на извештавање локалних медија?

Толики да је код нас развијен јак осећај аутоцензуре. Не сматрам да постоји независно новинарство било где, увек је присутан утицај политике и неких моћника.

Да ли се радом локалних медија повећава демократичност у друштву?

Медији су важан фактор за развој демократије. У Србији развој иде траљаво и успорено, мој утисак је да ће новинарство увек зависти од државне политике и од локалних моћника. Увек имају утицај људи који вас плаћају.

Каква је ваша прогноза о будућем раду локалних медија?

Мислим да ће локални медији у будућности да губе свој утицај. Посредством дигитализације највећи утицај имају регионални и државни медији. Не видим неку перспективу локалних медија у будућности. Штавише, не видим могућност да локални медији постижу ту ексклузивност као што је то некада било. Мислим да ће тај део колача да оде новинарима који раде за велике медијске куће.

Да ли мислите због тога да ће медији бити централизованији?

Мислим да ће сви медији у Србији бити под нечијим патронатом и увек ће се у извештавању свих медијских кућа осећати утицај политичке групације или неких људи који га финансирају. Мислим да у Србији ништа битно неће да се промени стање медија у будућности.