Истанбул : чаробни град на два континента

На свету постоји свега неколико градова који се простиру на два континента. Највећи И најпознатији од њих свакако је Истанбул који лежи на обалама Босфора на Европској И Азијској страни. Овај величанствени град био је седиште империја скоро 16 векова, захваљујуци својој стратешкој позицији на Путу свиле И на једином прелазу између Црног мора И Медитерана. И ако данас није главни град Турске, Истанбул је један од најразвијенијих градова у Европи И западној Азији.

Антички Грци поставили су темеље Византиона 660. година пре нове ере, града који че касније постати Истанбул. Преименован је у Константинопољ када је Константин Велики постао император.  Истанбул је био Хришћански град сведок 1453. није пао под владавину Отоманског царства.

Сваке године Истанбул се нађе на списку десет најпосећенијих градова на свету, само у 2015. години у угостио је 12.5 милиона страних туриста. И то са добрим разлогом јер овај магични град који спаја два конинента, традицију И модерн, Ислам И Хришћанство, има много тога да понуди својим посетиоцима. 

Султанахмет

Релативно приступачне цене добрих хотела у историјском центру И обиље незаобилазних атракција које су на пешачкој удаљености говоре у прилог томе да је најбоље одсести у Султанахмету . Аја Софија, Плава Џамија, Велики базар, Египатски базар, цистерна Базилика, Сулејманова Џамија, Топкапи палата… само су неке од знаменитости које можете видети у овом крају.  Дајте себи мало времена да се једноставно изгубите у улицицама овог предивног краја И открићете да Султанахмет има да понуди много више од атракција које ћете пронаћи у туристичким брошурама. Прелепе старе куће, занатлијске радње И изобиље ресторана, за сваког понешто. Ако у вечерњим часовима наиђете на декицу који прави свже цедјени сок од нара, никако немојте да га заобиђете. Та бомба витамин Ц окрепиће вас након напорног дана разгледање И то за само 5 турских лира.

Бејуглу

Када се крене главном улицом кроз коју пролазе трамваји стизе се до Еминону луке и моста Галата, који спаја две европсте стране Истанбула. Успут се налази и Египатски базар на којем се продају зачини И турски специјалитети. А то је нешто што стварно вреди окусити. Мешавина боја И мириса која вас запљусне када уђете јединствено је искуство које нећете проначи на нашим пијацама.  Одатле се можете прошетати преко Галата моста на којем ћете затећи рибаре који пецају за ресторане који се налазе у околини као И у самом мосту. Логичан след је да после Галата моста посетите И Галата кулу до које вас воид велика узбрдица И неколико десетина степеница. Улаз је прилично скуп, 25 турских лира што је негде око 1000 динара. Али ако мене питате вреди. Лифт ће вас попети до 7 спрата одакле се простире прелепи панорамски поглед. Е сад ако се плашите висине као ја, неће вам бити баш пријатно да око куле на 60 метара шетате по уском балкону где једва двоје могу да се мимоиђу. Помаже ако имате некога да вас држи за руку, И да слика уместо вас.

           

Од Галата куле до Таксима протеже се чувена Истиклал Авенија. Пешацка улица дугачка километ И по преплављена радњама, кафићима, ресторанима И клубовима.  Кроз улицу пролази један од два стара трамваја званих Носталгија који датирају још од 1956. Т2 данс је права туристицка атракција, њена последња станица Трг Таксим цетар је истоименог модерног дистрикта познатог по изобиљу радњи, хотела И барова. На тргу се налази И споменик Републике, направљен у част петогодишњице од оснивања Републике Турске 1923. године после Турског рата за независност.

Бешикташ

Бешиктас није само назив за  најстарији фудбалски тиму у Туској већ је И општина на европској страин позната по елитним резиденцијалним квартовима И Палати Долмабахче. Султан Абдулмецид наложио је да се изглади ова велелепна палата по узору на Европске дворове. Градња је завршена 35 тона злата и 13 године касније 1956. године. Данас је то еквивалент за око милијаду И по долара. Највеча палата у Турсој, постире се на 45.000 квадратних метара на самој обали Босфора. Са својих 285 соба, 46 ходника, шест хамама И баштом којој би позавидео сваки Европски дворац представља једну од најлепших И најлуксузнијих палата у Европи. У Долмабахчеу су зивели шесторица последњих Султана, све до укидања калифата 1934. године, након чега је палату користио Ататурк као председничку резиденцију. Данас је за посетиоце отворен велики део харема И официјаних просторија укључујуци И апартман у којем је Ататурк провео своје последње дане живота.

Босфор И Азијска страна

Најлакши начин да се дође до Азије је трајектом из неке од многих лука на европској страин. Бродови иду често а вожња до најближе азиске луке Ускудар траје свега неколико минута. У колико поседујете Истанблкарт, картицу којом се могу платити све вожње у градском превозу најбоље је да се одлучите за трајекте државне компаније Сехир Халтари.  У понуди су И разноврсна крстарења Босфором која могу да укључују И вечеру, културни програм, водиче али за то ћете морати да издвојите нешто више новца. Из дређених лука полазе И бродови за Принчева острва која су удаљена сат времена од Истанбула.

Узевши у обзир тренутну ситуацију можда Истанбул није најбезбедније место на свету али је свакако град који вреди посетити једног дана. Очараће вас изобиљем културног садржаја феноменалном кухињом И веселом атмосфером која влада на његовим улицама.