Млади уметници у „Катапулту“

Фестивал модних униката „Катапулт“, у организацији „Перо Арт центра“ одржан је у тржном центру „Делта Сити“. Фестивал је стар две године, а ово је био 12. пут да се одржава. Уникатни накит од рециклираног материјала, полудрагог камења, необичне торбе, гардероба и други модни детаљи били су изложени у главном холу овог тржног центра.

Своје дизајнерске радове на дванаестом по реду „Катапулту“ представило је 100 младих дизајнера. Конкурс је расписан  средином децембра, а у избору 100 најбољих уметника организатори су акценат ставили на  квалитет и креативност.

„Катапулт“ спада у ред највећих пројеката у региону, који пружају подршку младим и неафирмисаним уметницима. До сада је на њему представљено више од 300 уметника, углавном из Србије, али и из других, околних земаља. Директор фестивала модних униката Милан Парадиновић каже да је, када је „Катапулт“ настао, било свега 25 излагача и да су то сматрали великим успехом. 

„Катапулт пројекат је млад, али наша галерија Перо постоји већ 28 година, и то је настарија приватна галерија у Београду. Радили смо разне аукције, колоније итд. Радили смо више пројкте у ликовној уметности. Онда смо прешли у примењену уметност, пошто је време такво да су слике, скулптуре, графике потпуно занемарене, не може више да се функционише у тим водама. Тако се изродио Катапулт, као пројекат који представља примењену уметност, уметност која је доступна“, рекао је Парадиновић.

Он је истакао и приступачне цене ових модних детаља. Циљ читаве манифестације је приближавање јавности стваралачких токова млађе генерације. Катапулт представља један вид борбе против униформисаности  и серијске производње, представљањем једном маштовитијег и креативнијег света. Свој допринос тој борби дала је и млада дизајнерка Милица Милошевић.

„Ми правимо накит, брошеве, рукавице и сличне модне детаље од коже, или комбинације коже и метала. Радим заједно са другарицом. Први пут сада излажемо на Катапулту, али смо прошлог месеца излагале на још једном фестивалу модних детаља. Ово ми је други пут да излажем било где. Задовољна сам како је прошло“ , рекла је Милошевићева.

Због великог интересовања, средином децембра протекле године отворен је први Катапулт шоп. Налази се у приземљу тржног центра „Делта Сити“, и у њему своје дизајнерске радове продаје 40 најталентованијих младих уметника. Организатори кажу да су задовољни како се прича одвија.

Катапулт се у почетку одржавао у подруму галерије „Перо“, и тада је био знатно мање посећен. На изложбе су долазили само они људи који су били упућени, и наменски долазили. Сада је ситуација другачија, па је број посетилаца знатно порастао. Милан Парадиновић каже да током викенда изложбу посети и преко 50 000 људи, како оних који су наменски дошли, тако и оних који су се ту били у пролазу, па погледали радове.

„Ја декоришем дрвене украсне предмете. То су углавном кутије за накит разних величина, послужавници и рамови за слике. Овим се бавим већ годину дана, али не баш тако активно као у последње време. За себе сам радила и за своје пријатеље, онда се то већини људи допало, па сам одлучила да то поделим на овај начин“, прича једна од излагача, Јована Петковић, којој је ово први пут да излаже своје радове.

Следећи „Катапулт“ најављен је за 7. и 8. март.