Бус Плус – плус гужва

Од првог фебруара, сви који редовно користе услуге Градског саобраћајног предузећа, моћи ће да крену са скенирањем и поништавањем својих Бус Плус картица.

Акција замењивања стандардних за нове карте почела је још на јесен 2011. године како би се избегло нешто што је у нашој земљи редовно (када су у питању нова документа), а то су чекање у реду и прављење великих гужви испред шалтера.

 И поред вишемесечног рада, гужве се не смањују. Сада, када се датум почетка примене ових картица приближава, број пословница за издавање истих се смањује, а редови постају све дужи. Већина грађана, као по обичају, чека последњи воз за вађење докумената, па су нервоза, нетрпељивост и свађе честа појава ових дана на Бус Плус штандовима.

 

1

Да подсетимо, Бус Плус картице грађани могу извадити на продајним местима Мтс-а, Ласте, ГСП-а и Темпа. Реформа аутобуских карата би, по узору на светске системе саобраћаја, требало да унапреди квалитет јавног превоза у Београду. Овај систем детаљно прати рад свих који прођу кроз аутобус – од возача, преко контролора, до самих путника.

Иако примена картица још увек није почела, панели за скенирање и поништавање картица су већ уништавани, разбијани, ишарани маркерима и спрејевима. Да ли ово исказује одбојност грађана према новом систему јавног превоза, или, чак, страх од новог? Као што су и стари аутомати редовно заглављивани новчићима, жвакама, или једноставно – уништавани, како не би функционисали, тако су и нови додирни панели почели да трпе штету.

 

bus-plus-startuje-1-feburaraОно што ће бити узрок свих гужви – јесте спор систем скенирања карата. Наиме, карте се могу скенирати само док је возило на станици, што значи да ће се процес уласка путника у аутобус неизмерно пута продужити. Ако томе додамо слабу информисаност о поништавању карата, тражење карте по новчанику, торби или џеповима, као и нетрпељивост наших суграђана, сигурно је да се спрема бурна премијера Бус Плус ,,повластице”.