Ђубротека – друго лице ђубрета

Гумице за тегле, бачене амбалаже од слаткиша, пукнути балони, одлеплјене изолир траке, покидане кесе – све то је са улица Београда, Прага, Берлина и Мадрида брижљиво прикупљао Милош Томић. Само део онога што је прикупио постављено је на изложби Ђубротека, у Галерији Дома културе Студентски град. Изложба је отворена 22.децембра и трајаће до 14.јануара.

Неколико година уназад у Дому културе Студентски град одржавају се изложбе аутора који имају посебан однос према ђубрету. Ове године Милош Томић је показао шта за нјега представља минијатурно градско ђубре, које он назива градском флором и фауном. Осим рамова у којима су поређани предмети нађени на најразличитијим местима, аутор је галеријски простор оплеменио и канцеларијским биљкама. Пронашао их је у читаоницама и другим просторијама Студентског града. Према његовим речима, идеја је била да се у наизглед безвредним стварима, стварима које бацимо и више на њих не обраћамо пажњу, пронађе лепота.

„Скоро сваки од ових предмета некада је направљен као предмет масовне производње, са идејом да буде један од милиона истих. Онда ти предмети крену у свој употребни живот, свашта им се дешава, њуди их користе, иду из руке у руку, газе, пролази време… Временом, од тог једноставног облика у коме су направљени деформишу се и постају то, оригинали“, каже аутор изложбе Милош Томић.

Највише воли да сакупља гумице за тегле јер су увек другачије, а веома су му занимљиви и кончићи извучени из гардеробе. Пажњу посетилаца привукла је једна кеса, пронађена на задњем улазу аутобуске станице у Прагу, коју су газили аутобуси, али и део кишобрана пронађеног у једној напуштеној кући у Дрездену. Тешко је препознати који су предмети у питању,будући да су веома оштећени. Великим недостатком изложбе Томић сматра то што у галерији нису изложене испљунуте и згажене жваке које је прикупио. Није успео да их одвоји од најлона у коме их чува.

„Кад видим нешто ја станем као укопан, вратим се. Некада ме буде мало срамота, као када сам рецимо, скидао неке испљунуте жваке у Мадриду. Оне су толико лепе, и скидао сам их“, каже Томић.

На отварању Ђубротеке, аутор је кратко свирао на свом саксофону, али је и посетиоцима пружио прилику да покажу свој музички таленат. Најхрабрији су показали како се сналазе на клавиру, а некима је то био први сусрет са овим инструментом.

Милош Томић је дипломирао на филмској режији на Академији уметности, у класи Мише радивојевића. Магистарске студије завршио је у Прагу, а тренутно је на докторским студијама на тему Драгоценост одбачених предмета, тј.ђубрета као материјала за филм, фотографију.