Каскадерство: спорт, уметност и вештина

Каскадерство је уметност извођења опасних ефеката. Циљ каскадерске сцене (каскаде) је да код гледаоца изазове емоције: нервозу, напетост, узбуђење, страх….
Особа која се професионално бави каскадерством је каскадер (stuntman). У филмовима продуценти не дозвољавају глумцима да снимају сцене које могу бити опасне по здравље или живот, тада их замењују каскадери. Каскадери могу имати посебну улогу и изводити каскаде, а могу у потпуности заменити глумца у опасним сценама тзв. дублери. Каскадери могу опасне сцене (каскаде) изводити и уживо пред публиком, на појединим манифестацијама и такмичењима.

Поред одређених карактерних особина: храброст, смиреност и марљивост, каскадер мора поседовати и посебне физичке способности: снага, покретљивост, окретност, спретност, координација покрета, координација у простору. Најважније ствари које вежбају каскадери су концентрација и тајминг. Концентрација је важна због уверљивости сцена, укупног утиска и успешности каскаде. Тајминг игра велику улогу зато што се све прорачунава унапред. Уколико је тајминг добар нема повреда, може се избећи и материјална штета.
У почетку су глумци изводили акробације и опасне сцене, док нису почели да се повређују. Са појавом координатора и тимова за специјалне ефекте настаје потреба за каскадерима.14448366 1781286642092308 735825728569868288 n

1916. године се појављују професионални каскадери Клиф Лајонс и Јакум Кану који су за своје каскаде добили ,,Oскара за животно дело”. Били су приморани да импровизују и све испробавају по први пут на снимању. Учили су на својим грешкама, што је неке коштало повреда, чак и живота. „Златно доба каскадерства“ су педесете године двадесетог века, када су се снимали велики филмски спектакли за које је било потребно ангажовање великог броја каскадера. Постоји неколико различитих врста каскада које се могу сврстати
У пет група:
1) Каскада са возилима (превртање возила, вожња на два точка, бочни судар…)
2) Каскада са ватром (човек буктиња, пролазак кроз ватру…)
3) Каскадерски скокови (скокови од експлозије, скок са крова на кров, скок на полугу…)
4) Каскадeрски падови ( падови из возила у покрету, падови са коња…)
5) Каскадерске борбе кроз епохе (борбе различитим врстама оружја, борбе без оружја)

 

Каскадерство у Србији и „СКА Тим“

Каскада у Србији постоји око 50 година. Пут првих српских каскадера је био тежак и опасан. Сви су се појавили као специјалисти за посебну област. Временом је настала екипа каскадера која је могла да изведе све што је било потребно. Први српски каскадер акробатичар био је Миодраг Алексић. Познати српски каскадери су: Драгомир Станојевић (Бата Камени), Миомир Радевић (Пиги), Михајло Животић (Мики), Жељко Божић… Највише филмова и најопасније сцене снимио је Славољуб Плавшић (Звонце). Он је први учитељ каскаде у Србији.

International Festival of Stunt Prometheus 2 200x150„Ска Тим“ је званични тим Српске каскадерске асоцијације (основана 1970. године под називом Југословенско каскадерско друштво). Српска каскадерска агенција ангажује људе који се обучавају у Српској каскадерској асоцијацији. Лидер „СКА Тима“ је Славиша Ивановић, каскадер- координатор. Славиша Ивановић је почео да се бави каскадерством са 17 година, a са 24 године је постао један од најмлађих каскадера- координатора (највиша функција у каскадерству). Носилац је црног појаса у аикиду. На челу „СКА Тима“ се налази од 2004. године, када је наследио свог учитеља Славољуба Плавшића.

Услови које кандидат мора да испуни да би почео обуку за базичног каскадера су: црни појас из неке борилачке вештине, ако у спорту (кик бокс, бокс…) не постоји појас, мора да буде шампион регионалних такмичења. Кандидат не сме да има испод 17 ни изнад 25 година. Кастинг траје три дана. Први дан кастинга кандидат са папирологијом (уверења о црном појасу, медаље, дипломе, захвалнице, уверење да није осуђиван…) аплицира за пријем на обуку. Други дан пријемног испита се одржава у сали. Трећи дан се одржава завршни пријемни испит на теренским полигонима. Уколико кандидат успешно заврши пријемни испит, започиње двогодишњу обуку за каскадера, постаје каскадер- студент. Током школовања учи основне технике: реакције на ударце, ударце, борбе, пешачке падове, реакције на метак, вежбе сналажљивости и окретности.
Када каскадер- студент заврши двогодишњу обуку постаје асистент каскадера, на снимањима носи опрему, додаје опрему каскадерима и упознаје се са опремом. Када сними најмање двадесет филмова постаје каскадер –алатничар. Има завршену обуку за базичног каскадера и рукује заштитном опремом: струњачама, заштитним кутијама, намешта сет каскадеру који пада са висине… Да би напредовао у универзалног- каскадера мора да осим базичних способности поседује најмање пет специјалности као што су: висински падови, падање са коња, горење, скокови са великих висина, аутомобилска каскада, борбе са оружјем, без оружја, борбе кроз епохе… Да би каскадер постао специјалиста у некој дисциплини мора двадесет пута да изведе ту врсту каскаде. То је каскадер који ради минимум 6 година и који је прошао додатну обуку. Када је стекао звање универзалног- каскадера постаје члан А „СКА Тим“-а. А тим има најмање 15 радних дана месечно, што изискује вежбање три пута недељно. Једном недељно А (састављен од универзалних каскадера) и Б тим (састављен од базичних каскадера) тренира заједно.

СКА Тим“- првак света


Picture from one of trainings 200x150„СКА Тим“ је постао светски првак у каскади 2014. године , јер је освојио највише медаља на такмичењу одржаном под покровитељством каскадерске академије „Прометеус“ (Prometheus), која је део Универзитета „Ломоносов“. Ово такмичење каскадери сматрају својом олимпијадом, јер се такмиче у преко двадесет дисциплина: висинскa каскадa, превртање аута, падање са мотора, горење… Славиша Ивановић се присећа историјског успеха „СКА Тима“: „Увек смо се фокусирали на две-три дисциплине које смо могли покријемо, јер сами финансирамо пут, хотел и опрему. Увек смо освајали једну златну медаљу, односно златног „Прометеја“ у једној од дисциплина у којима смо учествовали. 2014. нисмо имали много снимања и могли смо да се спремимо за све дисциплине. Проблем је био зато што нас је ишло четворица, имали смо густ распоред каскада. Имали смо среће зато што нисмо имали ни један пех. Није нам заказала техника, пиротехника и возила која су нам организатори спремили. Све смо урадили врхунски добро и после првог дана смо били у финалу. Неке екипе су имале пехове. Русима се угасио ауто сам од себе и није могао да дође до места где је требао да се преврне. Казахстанцима се ауто окренуо на кров, а требало је да направи три круга. Постоје судије које гледају да ли је све добро урађено и да ли је исто као што сте написали у спецификацији. После сваке каскаде дођу људи коју се зову „стантхелтерсејвти“ и грубо вас испипају, претресу да ли сте се повредили. Ако сте се повредили поништавају се бодови и тај резултат се не рачуна.“

Каскадери на филму

Када се изводе каскаде са аутомобилима могуће је да се ауто уопште не оштети. Постављањем камера и снимање из одређених углова, облагање аута споља, коришћењем „рол-бар“-а који се праве специфичније од тркачког (рели), јер мора бити јачи, чвршћи, напуњен са више песка… Ове сцене могу да изгледају као озбиљни судари, а да нема никаквих оштећења аута. Код озбиљнијих и уверљивијих каскада ауто мора да се оштети. Без обзира да ли се ауто оштети више или мање или се уопште не оштети, каскадер мора бити максимално обезбеђен и заштићен од повреда. Има посебно, ојачано седиште, кров је објачан да се не би смрскао услед превртања, ауто се лимитира помоћу специјалних сајли. Сам каскадер због безбедност мора имати сву заштитну опрему (протекторе): гуму за зубе, кацигу…
Moscow stunt war 2012 fighting scene 200x150Славиша Ивановић истиче: „Најзахтевнија и најризичнија каскада коју сам извео је скок са моста у Београду и то је био мој дипломски рад. Памтим и када сам био у кабриолету, пиротехничар је ставио смесу експлозива и дигао сам се у ваздух, летео сам 6-7 метара у вис. Све каскаде имају ризик, имају опасност. Догоди се да скочиш и изврнеш зглоб између две струњаче, а можеш да се дигнеш у ваздух, летиш неколико метара и да ти не буде ништа. Све каскаде се проживљавају после самог извођења и онда почнем да размишљам шта је могло да се деси, да крене по злу.“.
На филму каскадер осим својих уобичајених задужености, може добити и улогу дублера. Тада у потпуности замењује глумца у одређеним сценама. „Дублер је једна од најтежих улога која се тражи од каскадера, јер каскадер мора буквално да уђе у срж глумца, да се креће као глумац, да има исту гестикулацију, покрете и да уради каскаду. То су обично најбољи каскадери. Базични каскадер може да буде дублер када изгледа идентично као глумац. Он се припрема 10-15 дана.” наводи Ивановић.
Српска каскадерска асоцијација ће од следеће године почети да организује званичну доделу награда и плакета за најбоље каскадере. Награде ће носити имена познатих српских каскадера Жељка Божића и Славољуба Плавшића Звонцета. Тиме би озваничили каскадерски куп који би требало да се одржава дан пре крсне славе каскадера Огњене Марије. До сада су били награђивани најбољи каскадери и каскадери који су изводили најризичније каскаде. Награде су освајали каскадери: Мирослав Борковић, Ненад Тодоровић…
Повреде су реткост у савременом каскадерству. Однос између координатора и каскадера се темељи на поштовању, поверењу и дисциплини. „Мора да постоји дисциплина и да се слуша координатор, зато што координатор много зна, прошао је кроз то једно 5000 пута и цитираћу Брус Лија: „Не бој се човека који зна 10000 удараца, него се бој човека који је један ударац вежбао 10000 пута“, то је у ствари координатор. Сада ако се повредите мање вас цене, наравно може да се деси и то без ичије кривице, једноставно се деси. У „СКА тиму“ смо имали само две озбиљније повреде за 15 година постојања.“ каже Ивановић.

„Најдражи су нам филмови са много акције“

Каскадери изводе каскаде у свим филмским жанровима. „СКА Тим“ користи најсавременију опрему и заштиту. Славиша Ивановић је члан „Авардс акедемије“ из „Холивуда“ и редовно добија информације о новој опреми. Квалитет опреме и поузданост каскадера „СКА Тима“ их препоручује домаћим и страним продуцентима.
Slavisa Ivanoci gets hit by a bus 2 Tears for sale srb. Carlston za ognjenku1 200x150„Најдражи су нам филмови где има много акције, борилачки филмови са мачевима. Када ради каскадер са глумцем не очекујем од глумца да је много припремљен, али има и таквих глумаца који вежбају акционе сцене. Глумац може да има пуно поверење у каскадера, док каскадер може да очекује од глумца да га поткачи или удари, али је каскадер увек спреман да избегне ударац и да се одбрани. Између глумаца и каскадера постоји поверење. Док радимо припрему имамо одличан однос и добро сарађујемо. Од каскадера и координатора зависи како ће глумац изгледати на филму и колико ће он своју улогу да надогради.“ објашњава Славиша Ивановић.
Slavisa Ivoanovic overturns a car on International Festival of Stunt Prometheus 200x150Каскадер мора бити сигуран у извођење каскаде. Уколико је каскадер непосредно пре извођења деконцетрисан и нервозан, тада га замењује резервни каскадер. Зато се увек за једну сцену спремају два каскадера, каскадер који је прва опција и његова замена. Код озбиљнијих каскада није могуће да један човек у једном дану изводи више од две опасне сцене. Ивановић наводи: „Велики судари, удеси, то су абнормалне каскаде које се не изводе више од два пута на дан, јер долази до померања унутрашњих органа. Дигнете ауто на 15 метара висине, паднете, истумбате се. Били сте везани, немате огреботину, али сви унутрашњи орагани су се испомерали. Препознатљиви смо по јако прецизним и блиским каскадама, долазимо близу лица. Користимо западни систем без повреда, обраћамо пажњу на сигурност и руски систем где у то уђемо цели до краја, али се не повредимо. Користимо мешавину те две школе и наше аутокефалне, коју су нам оставили наши каскадери који су учили сами на себи.“
„СКА Тим“ је освајањем такмичења „Прометеус“ исписао златним словима српско каскадерство у историју. О њиховим успесима говоре и пројекти на којима су били ангажовани. „Кориолан“, „Новембарски човек“, „Игре престола“, „Шишање“, „На млечном путу“ су само нека од остварења на којима су били ангажовани. Тренутно имају заказаних осам снимања на домаћим пројектима за ову годину. Они настављају са припремама и снимањима. Дају велики допринос домаћој и страној култури.
Каскадерство је спорт, јер се дуго и напорно тренира, важна је физичка припремљеност. Уметност, јер каскаде се изводе ради снимања филмова и уживо да би изазвале одређене реакције публике. Вештина, јер каскадер мора бити мајстор борилачке вештине, мора бити спреман и способан да изведе различите задатке. Ко су каскадери? То су особе које прескачу смрт. На филму гину неколико пута, док у животу не сломе ни нокат. Труде се да се не повреде, а не плаше се повреда. Спремни да скоче са неколико десетина метара, скоче у ватру, изазову удес, дигну се у ваздух… Они су истински професионалци. Изводе и најризичније каскаде. Они су ти због којих у филму застаје дах гледаоцима, али и због којих се акционе сцене гледају у једном даху. Позната је и домаћа крилатица коју је изрекао Славољуб Плавшић Звонце: „Када си два корака од смрти, ти закорачи три“. „СКА Тим“ је преузео и руску крилатицу: „Ризик- има га, опасност- то је наша професија, каскада- то је живот“.