Ивањица

Једно од најлепших туристичких места општина Ивањица смештена је у крилу седам планина: Голије, Јавора, Мучња, Чемерна, Чемернице, Кукутнице и Радочела. Територија општине Ивањица налази се на југозападу Србије и обухвата део Старовлашко-рашке висије под називом „Моравички крај“.
Налази се на надморској висини од 468 метара и лежи на обали реке Моравица која извире на планини Голија. Ивањица је 2000. године проглашена ваздушном бањом, због тога је постала родно место сеоског туризма.
Шетња главном градском улицом даје утисак као да шетамо неком старом варошицом, али сада украшеном модерним кафанама и кафићима који се нижу са обе стране улице. На почетку улице са леве стране налази се кафана „Код Банкрота“ која има амбијент старе кафане из из шездесетих година 19. века али без обзира на то за малим столом испред кафане седе момак и девојка и пију турску кафу у старинским шољама.
У односу на ту кафану, све остале су модерне и одају утисак неког малог али савременог града. Иза сунцобрана, рекламних плаката и назнака апотека или бутика, назире се споменик генералу Драгољубу Михаиловићу, то је један од најстаријих споменика сеоског неимарства у Моравичком крају, одмах поред њега је објекат саграђен у стилу планинских кућа од камена и дрвета „Кушића хан“ који је служио као коначиште кириџијама.
Десно од споменика поглед мами црква светог цара Константина и царице Јелене саградјена од прилога народа, која је преживела два пожара у којима је изгорела читава варош. Посећеност ове цркве је значајна, а у просторијама Парохијског дома одржава се настава веронауке.
Оно што највише привлачи туристе у Ивањици јесте водопад који представља симол овог града и главно место за фотографисање туриста са шеталиштем и угоститељским објектом на самом водопаду.
У парку града је хидроцентрала на реци Моравици стара 101 годину, на којој се налази Камени мост највећи једнолучни мост на нашим просторима.
Ивањица је позната по фестивалу који се одржава у част највећег српског комедијографа Бранислава Нушића под називом „Нушићијада“. Током трајања фестивала цела Ивањица је позорница на којој се оживљава дух Нушићевог времена. Ивањица тих дана постаје позорница, градом лепршају дуге хаљине, на главама прелепи шешири, рукавице и лепезе, а момци у фраковима и са цилиндрима.
Туристе у овде пределе највише мами чист и лековит ваздух Ивањице која са својим селима представља ваздушну бању, која се налази на обронцима планине Голије коју је због изузетне природне лепоте УНЕСЦО прогласио за резерват биосфере. Можемо видети дрвене табле са натписима формула здравља и дуговечности, најбољи доктори су „др Мир, др Дијета, др Смех“.
Када се попнете на врх планине Голије имате осећај као да сте на врху света јер вам се пружа поглед где видите половину Србије. Може се наћи много врста лековитог биља, извори са чистом планинском водом и реке и потоке пуне рибе, као и различите дивљачи. У оквиру ловно-риболовног туризма на Голији се сваке године одржава традиционална „Хајка на вука“ највећа манифестација тог типа по броју учесника у земљи. Њени терени су већи временски преиод под снегом и погодни су за развој зимскох спортова.
За Ивањицу је такође карактеристична Хаџи-Проданова пећина која која је комбинација спелеолошког, туристичког и археолошког објекта, Налази се надомак града на само 7 километара на надморској висини од 600 метара, у долини Рашћанске реке. Поред дворана са сталагнитима и сталактитима у пећини су пронађени и вредни предмети из доба праисторије.
Ивањичка села Катићи, Кушићи и Девићи сматрају се колевком сеоског туризма у Србији. Ивањица представља читаво царство нетакнуте природе, изузетних видиковаца и шума, у којима се дише пуним плућима.