Град у коме је време стало

Град Праг, главни град Чешке налази се у централном делу старе државе, Бохемске, удаљен подједнако километара од свих граница Чешке са другим државама. Ушушкан у самом срцу Европе лежи у долини реке Влтаве. Град је окружен са девет брда која су окружиле реку Влатаву и допринеле томе да овај град има бајковит изглед. Занимљива је једна од многобројних прича како је овај град добио име. Марија Терезија, једини женски валадар династије Хабзбург и владарка Прага од 1740. до 1780. године, сањала је о бајковитом граду са велелепним кућама који ће бити у срцу саме Европе. Након тог сна позвала је најбоље неимаре и рекла: „Желим да се сагради град ,чија лепота до сада није била виђена у Европи. Нека се зове Праг“. Реч Праг и у Чешкој али и код свих словенских народа има исто значење. Марија Терезија је желела да име града асоцира на улаз. На чешком језику Праг зову Праха, а то женско име уједно значи и „мајка свих градова „.

Prag 1Улазећи у град,поглед маме бродићи који путују мирном Влтавом, као и планине које се огледају у њој и које чине да је ова река маслинасто зелене боје. Праг је уређен у барокном стилу. Улице,које су уређене тако да је камење прилепљено, поприлично су непроходне за аутомобилем, али дају дух старог времена и веома је пријатно газити по њима.

Мост који дели један од другог дела града посебно је занимљив . Зове се Карлов мост,по Карлу,владару Чешке за време кога је она доживела процват и била веома моћна пре свега економски. Мост је дугачак и са њега је поглед усмерен искључиво на кућице и хотеле који се налазе на реци . Све су различите боје, а и све су истих димензија. Делују као дворци. Жуте, зелене, плаве са црвеним крововима. На мосту се налазе вајарске скулптуре. Најчешћи симбол који држи мноштво људских скулптура је крст. Тема је вера. Ту се налазе и скулпуре анђела. Једна од највећих скуптура јесте Исус на крсту као и две скулптуре мушког и зенског лика чије су главе окренуте ка њему као да гледају његово разапињање на крсту. Центар града се простире од скупштине па све до главне улице до које има много да се пешачи. На том путу до главне улице налазе се велики тржни центри као и пијаца где се већином продају мараме од чешке свиле и скуптуре од црвеног чешког кристала Гранит,који се може купити само у Чешкој па су зато велике гужве на самој пијаци. У центру  улице има пуно кафића. Чеси више воле да седе у кафићима и разговарају са својим пријатељима, а оне које дуго познају зову у свој дом. У главној улици зграда за становање готово да нема. Већина становништва живи одвојена од  центра у регијама и приградским насељима. Чим се уђе преко једног тунела у главну улицу поглед пада на грађевину на којој се налази чешки сат.

sat ceskaОн је облежје града. Специфицан,велики златне боје. Испод њега је велики круг поред којег стоји божица са златним крилима и мачем у руци а са леве стране ту је мушка фигура помало погнуте главе. У средини круга налазе се браон шаре, мотиви Прага. Када се казаљке поклопе на врху саме грађевине појављују се луткице које се окрећу а које симболизују анђеле и ђаволе. То је главна атракција свим туристима који се окупе код сата испред кога се сликају и чекају да погледају горе на сам врх ,једну специфицну представу.

Ту су и грађевине које имају куполу као дворци од којих је највећа она у којој се налази музеј сликара Салвадора Далија. Увече на врху овог дворца појављује се плаво светло које се пројектује на небо али исто тако обасјава целу грађевину.Ту су и кочије са коњима. Златаре којих има на сваком кораку. Дућани у барокном стилу који чувају дух времена. Златаре су модерне док су дућани старински и то је оно сто представља различтост и спој два времена. Златаре и кафићи су једино што је у модерном духу у главној улици. У путу до ње, који је такође центар се могу видети модерни бутици, тржни центри са натписима великих модних конгломерата,покоји билборд. Када се уђе у главну улицу као да време стане и поред тих двораца, сата осетите дух оног старог „златног Прага“, а на садашње време подсете једино модерне златаре и кафићи.

У граду је пуно пивница које су такође у старинском духу и где заиста сви воле да седе. Ту се служи познато прашко пиво и њихова омиљена храна кобасице,за које тврде да се такве једино могу пробати у Чешкој. Такође може се видети и пуно уличних продаваца који продају један слаткиш који се  може наћи у прагу.То су чоколадни мафини у облику грамофонских плоча.

На изласку из центра налази се Јеврејска улица ,у којој се налази гробље Јевреја,као и пуно продавница. Јевреји су за време владавине Марије Терезије смели да живе само у тој улици. Паралелно са њом је Француска улица ,коју зову и „Најскупља“ јер се у њој могу наћи бутици најпознатијих светских модних брендова. Ту је и Правни факултет на којем је велики наслов „Правничка факулта“. Кад се приближите њему поглед пада на једно брдо. На том брду се налази казаљка која је постављена оног часа када је Чешка добила чланство у ЕУ.Занимљиво је да су Чеси окачили патике на ту казаљку.

Град Праг је један од најпознатијих европских престоница.

prag slika 23

 Град који је успео да сачува своју традицију и не уништи је. То се најбоље може закључити по томе што је већина грађевина опстала током врмене. Град је модернизован али је и даље остало оно што спаја старо и ново. Велики тржни центри и старе бакалнице. Дворци и модерне банке, златаре. Посебан , окружен прелепим пејзажима и велелепним дворцима спада у једне од најлепших градова Европе.

Марија Терезија је сањала да њен град, град коме је дала име ,буде најлепши. Њен сан се остварио. Данас би била поносна на то што и даље важи за један од најлепших градова . Била би поносна на то што је Праг успео у ономе у чему многи светски градови нису. А то је да прими новитете и сачува стари дух.