Дух Баварске у дворцима из бајке

 
 
 
 
У малој регији  Алгау, у Немачкој покрајини Баварској, смештени су најлепши бајковити дворци Немачке. Ушушкани у брдима Баварске покрајине , опасани високим зидинама, саграђени тако да једнако долазе до изражаја и када је дрвеће око њих снежно беле али и јарко црвене боје. Саградио их је Лудвиг Други  Баварски који је у њима живео. Замкови су  година касније послужили за оно чему се се Лудвиг вероватно није надао. У  ове замкове су долазили  да своју инспирацију за велика уметничка дела  пробуде Вагнер и Волт Дизни.
 
Од центрa Минхена до дворца Херен Химзе  може  се прећи бродом преко језера Кимзе. Ово језеро названо је и баварско море. Његова застава је плаво беле боје и може се видети на било ком броду. Језеро је природно и мирно,  тамно тиркизне боје. Има и своју плажу која је песковита. Немци воле да свој викенд проводе возећи се бродом по језеру као и седећи на песковитој плажи и уживајући у погледу на језеро. До дворца Херен Химзе води један стрм шумски путељак. Дворац је изузетно широк са само три спрата.Нема крова већ се на последњем спарту налази тераса која је украшена посебним и занимљивим статуама. Двориште дворца украшено је великим фонтанама где се на свакој налази по неколико великих статуа.Тема ових статуа су најчешће божиће са са својом децом малим анђелима у мушком и женском лику. На средишњој фонтани налази се статуа коњаника из које се слива вода. Улазећи у дворац пажњу привлаче столице које су у злату са краљевско плавим платном на њима. Затим ту су и златни ормари са мотивима мачевања .Велика слика у златном раму Лудвига Баварског на којој се види његов отмен стил у белој бунди и са мачем у руци.  Ту су и ћупови најчешће светло плаве боје са златним шарама .
 
На самим обронцима планине Алпа налази се замак Линдрхоф  који је у духу Вагнерове музике. Занимљива је прича да је Вагнер овде долазио и да је на том месту био инсприсан да напише своје најлепше арије. Замак је изузетно висок са полу равним кровом који је у сивој боји. На терасама са спољне стране налазе се статуе и то га чини још гламурознијим и грацијознијим. Ту је и фонтана с тим што су статуе које се у њој налазе златне боје .Полу наге ,позлаћене фигуре умивене водом из фонтане . Ако се мало даље попењемо на узвишење можемо видети стубове на чијем је врху купола и који гледају на снежно беле Алпе . У средини је бела скулпутура високе божице са својом децом. 
 
Најпознатији замак  из групе Баварских замака је Ноншвајнштајн. Занимљиво је како је добио име. Ово име у преводи значи Нови Лабуђи град, јер је Лудвиг Други у магновењу сањао о замку који се у раним јутарњим часовима не види од магле која га обавија. Занимљиво је и да је овај замак пружио идеју Волту Дизнију за његов замак у цртаном филму Трнова ружица . Пут до замка је изузтено дуг. Он се налази на висини од око 950 метара , и пут је јако стрим али широк. Баварци су туристима пружили прави ужитак тако што су се досетили да им пруже прилику  да до овог места могу доћи са кочијама које возе велики и добро увежбани коњи. На путу до овог замка могу се купити баварске кифле као и кобасице али и једна посебна врста малих крофни са посебним кремом који се може пробати само на овом месту. Уколико дођете  за време Ускршњих празника можете видети кућице где су газде у својим двориштима окитили дрвеће  са малим пластичним  обојеним јајима баш као што ките јелку са накитима у време новогодишњих празника. 
Када се стигне до замка , готово је немогуће  прићи. Велике гужве праве туристи који су усхићени да забележе сваки моменат близу замка. Обзиром да је фотоапаратом јако тешко усликати себе поред замка, они иду и до пар километара даље на један стрм мост испод којег је провалија како би направили праву фотографију замка и магле која се шири око њега. Иначе поред замка се могу купити и разгледнице као и кафа где се као поклон уз њу добија шоља из које сте пили а на којој је слика замка у зимском или јесењем пејзажу.
Замак се састоји од неколико зидина које су сличне. Кровови замка су бајковити и оштри, у облику купе. То додатно чини изглед ових замака као из маште. Унутар замка су велике степенице које воде до дневне собе затим до собе за госте као и до Лудвигове собе где се налазе његове слике као и слике његове жене , његове родбине све у златним рамовима.Ту су и велика позлаћена огледала као и фотеље у розе и плавој боји све у злату. Туристима највећу пажњу привлачи његова спаваћа соба са великим брачним креветом који је у тамно црвеној боји са позлаћеним ногарима, као и велики писаћи сто на којем стоје књиге и велико перо са којим је писао .
 
Лудвиг се у току живота дружио са познатим сликарима вајарима и музичарима. Његов живот био је контроверзан као и он сам. Често је желео да се сакрије у брдима тако да је ретко посећивао центар града. И његова смрт остала је заувек мистериозна. Према једној причи удавио се са својим лекаром у језеру Кимзе. Многима је заувек осталa нејасна ова трагедија јер је сам Лудвиг важио за изврсног пливача. Па ипак иако је био контроверзна личност волео је пре свега раскош и особен стил. Он је желео да за живота сагради нешто чему ће се многи дивити и нешто што ће бити познато у целом свету. То су ови замкови . Милиони туриста широм света који долазе и бирају ове дворце као најлепшу туристичку атракцију ,затим многа такмичења где су неки од ових замкова проглашени за најлепше на свету као и то сто су након њега многи уметници баш у овим пределима тражили инспирацију за своја најлепша дела говоре да је Лудвиг Други у овоме успео .