СТАРИ ДУХ НОВОГ БЕОГРАДА

Студенстки град, солитери и блокови, тржни центри, мостови и Сава центар многима су прве асоцијације на највећу општину престонице- Нови Београд.  Умивен Савом са њене леве стране,  ушушкан је између с једне стране  Саве и Дунава односно Бежаније и Земуна предстваља парче земље које по свом називу сугерише на нешто ново. Настао је између два рата у Краљевини Југославији, када је одлучено да се део који се данас назива старо сајмиште искористи архитектонски за нове пројекте. Подељен на блокове од којих сваки има своју историју и прошлост . Одвојен од старог дела града али ипак повезан са њим и то са шест мостова . Велелепне зграде и нова градња су можда најпознатија асоцијација свим Београђана на ову општину.

Два драгуља Новог Београда представљају Ада Међица и шеталиште поред Саве окружено оближњим сплавовима. Шеталиште поред Саве једнако лепо и зими и лети. Можда и најлепше у пролеће . Тада доста људи ужива у стази која је дугачка и до 15 километара. Улепшано жалосним врбама и брезовим дрвећем, парком за децу и малом теретаном . Сплавови чија се светла огледају у води чине да Сава личи на страна далека мора , када се одсјај оближњих хотела у сумрак огледају у води. Са овог шеталишта се може из даљине видети и Мост на Ади иначе нови мост који је саграђен 2011. године. Обасјан светлошћу и на врху се смењују разне дугине боје. Мост је саграђен тако да доста шипки које га држе заправо чине његову грађу. Ово даје европски па чак и светски  дух Новом Београду.  Ту су и бродићи који превозе до Аде Међице. Она је прави дар самог Новог Београда. Има своју плажу где се у касно пролеће и почетак лета већ пуна. Поред плаже која је од ситног камена налази се и шеталиште које је пуно кафића. Често се шетајући овом плажом могу осетити мириси речних плодова који се помешају са мирисом крофни и палачинки из оближних кафића . Ада је чиста река на којој се изводе разни речни спортови . Пролазници који седе на клупама и читају књиге. Људи који се купају и сунчају на плажи . Они прави пасионирани љубитељи роњења који роне у вештачком акваријуму који се налази на шеталишту и у којем се може учити пливање и роњење. У блоку 44 налази се Пирамида.  Архитектонска грађевина замишљена по египатској пирамиди у којој се налазе велика средња и мала пирамида а која је искоришћена као тржни центар. На Новом Београду су у Пирамиди смештени стари дућани који чувају дух оног старог Београда у којима се могу купити шешири , уметнички сувенири и уметничке слике. Такође ту су и велики модерни бутици . У пирамиди има и кафића у којима се може наћи и најјефтинија кафа у Беогарду . У блоковима су најчешће солитери који имају и до 20 спратова али и оне нове зграде које се разликују од солитере по томе што су мање , имају свега до пет спратова.  Између солитера се налазе уске уличице, које су ноћу поприлично мрачне , где се често скупља друштво из блока. Ижврљане су графитима па тако представљају уличну урбану културу , која се може наћи у блоковима у САД-у,  као што је рецимо град Бронкс.У једној таквој улици је сниман и филм деведесетих година „1 на 1.“

У Блоку 63 је најпознатији кинески ресторан испред кога се налазе четири  статуе кинеских ратника.  Идући мало даље наћићете се у чувеном блоку 70, који су Новобеограђани назвали кинески тржни центар.  Он заиста представља дух Истока јер је сав у знаку кинеске културе , кинеске обуће и кинеске хране који су донели Кинези који се у овом блоку  баве трговином од јутра до мрака. Мало даље је и познати тржни центар Делта сити , као и велелепно насеље Белвил, кога од другог тржног центра Ушћа дели пет станица. Ту је и Сава Ценар , културна баштина града Београда који је обично у центру пажње када се у њему приказују премијере филмова или Фест,  међународни Фестивал филма. Такође у Сава центру концерте држе и најзначајнији уметници . На Новом Београду се налази и Арена велика грађевина уређена по најмодернијој архитектонској грађи. Првобитно замишљена да буде за спортска дешавања међутим данас се у њој одржавају најзначајнији културни догађаји .

.

У блоковима око Арене налазе се чувене зграде телевизорке.  Ове зграде високе и по 100 м ,имају прозоре у облику телевизорских окана која су једна поред других па тако да комшије које живе у одвојеним становима са спољне стране једва да дели мали простор од  неколико  милиметра између прозора. Јако су занимљиве и представљају дух оног старог Новог  Београда. Они који су из провинције први пут стигли у Београд са кофером и индексом у руци Студентски град је прва асоцијацаија на Нови Београд. Около чувеног Студењака налазе се пекаре и палачинкарнице ,као и студентски парк . Многи памте ово место по свом студирању. Они који овде живе и још увек студирају сигурно ће памтити ово место по дружењу,заједничком учењу и незаборавним журкама.

Од студентског града према Бежанији  води улица Тошин Бунар. У близини се налази и новобеоградска црква . На Новом Београду се налази и једна од највећих цркава Светог великомученика Димитрија  преко пута Булевара Зорана Ђинђића . Ту је велики тржни центар  Нови Меркатор  и општина Нови Београд .

Нови Београд као општина града Београда представља нову архитектуру и нови дух. Нове велелепне зграде , широке улице и велики тржни центри.  Велелепни мостови који повезују нови са старим делом. Блокови од којих сваки има своју историју и своју причу . Занимљиво је да су пре 1914 године са леве стране савске обале ка Београду гледали странци , а пре стотину и више година и почетка свестког рата то је било иностранство односно Аустроугарска. Нови Београд је сачувао дух Аустроуграске и због тога  може да се пореди са многим европским градским насељима.