ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС ИЗ ВРЕМЕНА ЈАНКА ВЕСЕЛИНОВИЋА

Посета етно-парка у Совљаку

ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС ИЗ ВРЕМЕНА ЈАНКА ВЕСЕЛИНОВИЋА

-Совљак је мачванско село, које се налази у општини Богатић. Етно-парк је изграђен с намером да се сачува и прикаже мачванска традиционална култура, јер су предмети у дворишту и кући нетакнути, стоје онако како су их стари Мачвани оставили.

 

На месту где се некада простирала велика храстова шума од Дрине до Мишара и од Саве до Цера, данас се налази етно-парк Совљак, аутентично двориште са окућницом, старо више од стотину година. Испред самог етно парка налази се извор топле воде, температуре до 35 степени. У дворишту се налази средишња кула и окућнице баш онако како су је стари Мачвани оставили. Испод раскошног храста старог стотину лета, одржавају се књижевне вечери сваке године.  ,,Књижевници испод старог храста држе беседу или говор. Долазила су нам позната имена попут Матије Бећковића, Добрице Ерића,…”,  изјавио је историчар Бранислав Станковић, водич новинарских екипа.

Средишњу кућу су градили чувени зидари Осати и због тога се каже да је грађена у ,,осаћанском” стилу. Темељи куле су прилично високи. Када се уђе у кућу, прво се примете велики столови, који су се некад називали ,,синије”. За великим синијама седели су мушкарци, за средњим жене, а за малим деца – како наводе слике из тог периода. У кући је живела једна сеоска патријахална породица. Глава те породице био је свештеник, који се доселио из иностранства, те је зато кућа била опремљена најмодернијим стварима за то време, у коме је живео и српски књижевник Јанко Веселиновић. А да су у ову кућу долазили прави уметнички мајстори доказ су слике окачене по зидовима. Свакој од просторија зид краси по неко уметничко дело. Она која оставља посебан утисак јесте слика Милића Сокића, који је насликао жито које се њише на ветру. Са леве стране се налазе три собе. По предметима који се у њима налазе, прва соба представља гостињску собу, друга је кухиња, док је трећа- спаваћа соба. У кухињи се налази фуруна где се пекао хлеб. У трећој соби се налази велики кревет, у коме је у том времену спавала цела породица, и то по старини- муж, жена, син, снаха, њихово дете,… док се поред кревета се налази разбој за ткање.

Етно парк Совљак посетиле су важне личности.

,,Пилот из другог светског рата, Александар Карађорђевић, син Павла, провео је у кући прву брачну ноћ, док је Оскар Давичо овде био у посети”, наводи Бранислав.

У дворишту Совљака одржавају се ,,Мачванске свадбе”, у оквиру манифестације ,,Хајдучке вечери”, у којима су приказани сви обичаји овога краја кроз предвиђене програме. Такође, под ведрим небом овог етно-парка одржавају се и манифестација ,,ликовна колонија”, која окупља све уметничке знанце са наших простора.