ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА О ЕВНУСИМА У ВОЈНОМ ВРХУ ВИЗАНТИЈЕ

Књига “Е, а шта је то” о евнусима у византијском војном врху представљена је почетком јуна у галерији “Гласник”. 

 

Ауторка књиге је Бојана Крсмановић која каже да је њено интересовање за евнухе проистекло из дугогодишњег проучавања војне организације.

Наслов књиге потиче од краља Уроша И, који је реченицу ,,Е, е, шта је то” изговорио када су византијски посланици дошли да склопе брак између принцезе Ане, ћерке цара Михаила ВИИИ Палеолога, српски кралј је, видевши њихову раскошну пратњу и послугу, а нарочито евнухе, упитао ,,Шта би они требало да буду“.

,,Речима краља Уроша, које стоје у наслову сам хтела да изразим своје чуђење, јер су се Евнуси појављивали тако где им није место. За мене је био прави изазов да спајам неспојимо. Са једне стране номине и мушкост, а са друге стране војна организација и спорадично њихово мешање. Због тога ова књига хронолошки и тематски излази из оквира наслова“, рекла је ауторка Бојана Крсмановић.

На представљању књиге говорио је и извршни директор Гласниковог сектора за издавање књига Петар В. Арбутина који каже да књига није само спрска већ и светска и да треба да буде преведена на све језике.

,,Књига, која обрађује тему Византије није само српска, већ је светска и као таква би требало да буде преведена на све језике. Чињеница да је у књизи „Е, е, шта је то“ представљено време пре него што је српска држава настала показује да ћемо током читања пронаћи корене настанка књиге, чак и нас саме“, истакао је извршни директор Гласниковог сектора за издавање књига Петар В. Арбутина.

Термин евнух представља  кастриране мушкарце, који су имали специфичне дужности у друштву. У Византији, евнуси били јако цењени и учени људи, који су заузимали високе положаје у друштву.