ДО САРАДЊЕ ПУТЕМ ОБРАЗОВАЊА

Адам Ерели

Специјалан гост на роштиљу који је амбасадор САД Мајкл Кирби у својој резиденцији организовао за студенте који су путовали у САД преко УГРАД програма студентске глобалне резмене, био је Адам Ерели, први заменик помоћника секретара Бироа за образовне и културне послове. Том приликом, разговарали смо на који начин се кроз образовне и културне програме, које финансира Биро, остварују амерички спољнополитички циљеви и подстиче међусобно разумевање народа САД и других нација.

Главна мисија Бироа за образовне и културне послове је унапређивање односа САД и других нација. Која су главна средства која користите како бисте промовисали што бољу слику о САД у свету?

Ми расположемо буџетом од око 600 милиона долара, који добијамо од Конгреса, и користимо тај новац да шаљемо људе у САД, да уче енглески језик, али и да шаљемо Американце у иностранство. Трудимо се не само да промовишемо бољу слику о САД, већ и да изградимо партнерство између САД и и народа из других земаља. За разлику од владе, ми директно сарађујемо са људима. То је и један од разлога због ког данас можете овде видети око 50 студената са различитих универзитета, који су провели годину дана студирајући на неком од америчких универзитета и вратили се у Србију. 

Тако се граде везе између Американаца и Срба на начин на који владе тих држава не би могле да ураде. Један од наших циљева је да промовишемо прилике за младе људе и помогнемо им да схвате да свет неће постати безбедније место за живот.  Ако су млади незапослени, сиромашни и без наде, онда будућност изгледа прилично црно. Стога, желимо да им пружимо искуство, образовање и идеје да побољашају свој живот и живот заједнице у којој живе. Са друге стране, и ми од њих учимо много.

Колико су важни овакви образовни и културни програми размене за приближавање америчке политике и културе другим народима?

Нису ти образовни програми битни за приближавање америчке културе другим народима. Они су важни јер доприносе развоју сарадње између САД и других земаља у областима од обостраног интереса. Узмите за пример економски развој. САД сматрају да је најбољи начин за развој тржишта и економије примена принципа слободне трговине. Што је трговина слободнија, више је људи који продају, купују и зарађују новац, отварају се нова радна места, побољшава се привреда… Све је добро.  

Студирајући у САД имате прилику да разумете нашу економију, наш поглед на ствари и онда можемо заједничким снагама да градимо слободна тржишта. Није поента у бољем разумевању нас већ у развоју заједничког језика. Што боље разумемо једни друге, више можемо да помогнемо једни другима. То је идеја тих програма размене.

Живели сте и радили у Француској, Краљевини Бахреин и Катару. Шта вам се највише допало у тим државама, у њиховом образовном у културном систему у односу на амерички?

Искрено, Америка има много тога да научи од остатка света. Ипак, сматрам да је наш систем високог образовања најбољи на свету. Француска, Немачка и још неке државе имају јако добро образовање, али не тако добро као ми. Постоје два разлога за то. Први је зато постоји толико различитих универзитета и свако може да изабере да студира шта жели. Други разлог је зато што имамо много страних студената, око 750 000. Када би само припадници америчког народа студирали на америчким универзитетима, не би имали исто искуство и образовање, као када студенти из различитих земаља могу међусобно да уче једни од других, што је наш случај.

Дипломирали сте на Универзитету Јејл 1982. године. Колико се променио квалитет стистема образовања од тада?

Вероватно је бољи. Постоје читаве нове области истраживања, начини предавања, просторије у којима се изводи настава. Ја сам дипломирао пре 30 година. Ако бих се сад вратио на универзитет, можда бих препознао неке зграде споља, али сам сигуран да би унутрашњост била прилично другачија.  Управо стога и сматрам да је амерички систем образовања, баш као и сама Америка, тако јединствен. Непрекидно се обнавља.

Који су даљи планови за будућност Бироа за образовне и културне послове у Србији?

Имамо их много! Један од пројеката који ћемо ускоро објавити је “Aмерика из мог угла”. У питању је конкурс за који ће људи слати фотографије које су снимили у САД, а ми ћемо изабрати 50 најбољих и организовати такмичење где ће сви из Србије моћи да гласају, а победник ће добити вредну награду. Наравно, планирамо да наставимо са програмима образовне и културне размене. Један од програма које не финансира америчка влада, већ који финансирају сами учесници је “Summer work travel program”. Ми обезбеђујемо визе за тај програм преко ког око 1500 студената годишње одлази у САД да ради током лета, а затим од зарађеног новца путује по земљи.

Оно што је нама важно, пре свега за оне који се баве дипломатијом у Србији, је да не остану у Београду,  да се слободно крећу ван граница своје државе. Надам се да ћете видети много Американаца у вашој земљи који желе да успоставе контакт са људима који не могу да дођу код нас, па ћемо ми доћи код њих. Ми желимо много тога да урадимо у Србији, да јој помогнемо да испуни свој потенцијал као држава која ће бити потпуно интегрисана у Европу, која ће имати економску будућност и која ће обезбедити прилике за своје грађане. Такође, желимо да сарађујемо на решавању проблема који су од обостраног интереса.

БИОГРАФИЈА:

Адам Ерели је радио као амбасадор у Краљевини Бахреину од 2007-2011. Од 2006-2007, служио је као виши саветник подсекретар за јавну дипломатију. Био је заменик Портпарол Стејт департмента од 2003-2006. године и заменик шефа мисије у Амбасади САД у Катару од 2000-2003. године. Пре доласка у дипломатску службу, амбасадор Ерели живео је у Паризу,  где је радио као новинар и директор невладине организације за људска права.