Занимљива историја Југославије на знаковном језику

У Музеју Југославије спроводи се пројекат „Знаковни музеј“. Око 30.000 глувих и 100.000 наглувих особа, колико се процењује да их живи у Србији, информације могу добити на знаковном језику.

Анегдоте о Титовом и Јованкином животу, занимљивости о комунистичком покрету и Дану младости… ове чињенице глуве и наглуве особе могу открити у Музеју Југославије. Kроз свет историје већ две године води их први кустос на знаковном језику Михаило Гордић.

„Обука је трајала можда годину дана, пре него што сам почео да водим. Долазио сам, вежбао, пролазио кроз изложбу, пропуштао неке ствари, подсећао се, није лако наравно, али је узбудљиво“, напомиње Михаило Гордић, кустос на знаковном језику Музеја Југославије

Узбудљив је и његов радни дан. Објашњава да је стално у потрази за подацима који би били посебно занимљиви глувим особама и да само за њих креира своје вођење.

„Kада говорим о видео-водичу не могу да поставим никакво питање, не могу да добијем неку детаљнију информацију, а када је чујући кустос заједно са тумачем за знаковни језик, глуве особе док траје објашњавање гледају у тумача јер ту добијају информације и врло често чујући кустоси не познају заједницу глувих не остављају довољно времена глувима да погледају експонат после приче“, додаје Гордић.

Зато су његове туре за кратко време постале веома тражене, а гости су све чешће глуви или наглуви страни туристи.

„Тако да је прошло више од 500 глувих особа и њихове реакције су биле феноменалне. Пре свега зато што су се осетили важно и зато што је неко урадио нешто само за њих, а онда смо добијали коментаре: коначно разумем неки садржај који је приказан у музеју, коначно могу да се повежем са тим садржајем и неко даје референце за садржај који ја не могу иначе да разумем“, указује Сара Сопић, кустос Музеја Југославије.

У овом музеју подсећају да је важно и да друге културне институције ангажују глуве кустосе као и да они ових дана проширују свој тим.