Мед или сир? Или можда сир од меда?

Ако сте мислили да су предавања на факултетима углавном сувопарна, студенти Пољопривредног факултета ће вас демантовати. Јер управо на предавању они су добили идеју да направе нешто неуобичајено за тржиште Србије-сир моцарелу од меда и меласе.

„Сви састојци који се користе за производњу нашег сира заиста су веома доброг квалитета што се тиче те еколошке стране, еколошког аспекта имамо пчелињи восак који смо користитли за паковање имамо мед из националног парка Тара, такође смо користили и меласу и на неки начин дали јој већу примену у прехрамбреној индустрији“, oткрива студенткиња Јана Симоновић.

Иако различит од свих сирева, прави се по истом принципу као и остали сиреви пареног теста, тврде студенти мастер студија.

„Након ферменетације иде парење сирног теста и затим ми преузимамо ствар у своје руке крећемо да додајемо меласу и мед, све то лепо месимо и калупимо, након калупљења за разлику од осталих качкаваља, наш сир нема зрење значи може се конзумирати одмах након производње, пакујемо га ми лично у пчелињи восак и онда је спреман за конзумирање“, каже Јана.

Међутим, мора се сачекати два до три дана да би се читав процес привео крају. Баш као што је било потребно да прође одређено време од тренутка када се појавила идеја, па до конзумирања сира. За то је требало три месеца.

Управо у лабораторији за технлогију млека на Пољопривредном факултету, направљени су први кораци у производњи сира. Затим су студенти добили прилику од једне локалне млекаре да производњу наставе у индустријским условима. Ту се сир усавршио и добио коначни изглед и укус. Њихову иновативност препознали су и на бројним такмичењима, како у земљи, тако и у иностранству.

Иако сира нема у слободној продаји, може се дегустирати на сајмовима хране, маркетима и фестивалима. Међутим, план је да се ускоро нађе пред купцима, а како су већ тестирали њихове реакције, још увек раде на обогаћивању сира. Такође, ради се и на оснивању сирарске академије, у којој ће се размишљати, између осталог и томе, којим још укусима сир може да се зачини.