Девојчице воле и бокс и ватерполо

И фудбал је за девојчице. Баш као и бокс и ватерполо, уз неизоставну кошарку, рукомет и одбојку, ово су само неки од 16 спортова које девојчице могу бесплатно тренирати у 19 градова Србије. У Институту за женски спорт кажу да имају један циљ.

„Циљ је да се на нивоу целе Србије омасови база свих женских спортова, заправо шта то значи? да се на нивоу основношколског узраста а то су девојчице од 7-14 година да направе прве кораке у спорту у коме ће да пронађу себе и пронађу неку средину која ће њима одговарати за правилан раст и развој“, напомиње Јелена Цветковић, координаторка у Институту за женски спорт.

Истраживања, која је спороводио Институт, показала су да више од 60 одсто ученица основне школе нема редовну физичку активност али да су за спорт девојчице и те како заинтересоване.

Јелена Павићевић, координатор у Институту за женски спорт
„Нешто што могу да издвојим као најинтересантније за девојчице то је ритмичка гимнастика и атлетика и одбојка да кажем да је било велико интересовање, али не могу да изузмем кошарку као нешто што је најатрактивније с обзиром на то да су ту резултати где јесу“, додаје Јелена Павићевић, координаторка у Институту за женски спорт.

Иако многе од девојчица сањају о успесима и златним медаљама, спорт у основношколском узрасту значи најпре правилан раст и развој.

„Институт у свом тиму има и тим који се састоји од 2 лекара и 2 психолога који вредно ради са њима и трудимо се да кроз саме тренинге едукујемо девојчице у што ширем спектру. Трудимо се да им пружимо што више вештина које могу да користе и на терену и ван њега“, напомиње Цветковићева.

Од Суботице до Kуршумлије бесплатне школе спорта тренутно посећује око 2 хиљаде девојчица. И у новој сезони уписа очекују велики одзив јер како кажу нема изговора да се деца не баве спортом.