Дани Мије Алексића у Горњем Милановцу, Брстини награда

Изложбом „Лубарда – једна прича”, отвореном у Модерној галерији Културног центра у Горњем Милановцу, уприличена је увертира у традиционалну манифестацију „Дани Мије Алексића ’23”, која ће почети 26. септембра, а завршити се 10. октобра. Манифестацијом ће се обележити стогодишњица рођења великог мајстора „дасака које живот значе”, радијских емисија, филма и телевизијских серија. Пред отварање изложбе, на конференцији за новинаре, обелодањено је име овогодишњег добитника награде „Мија Алексић – бити глумац”. То је Бранимир Брстина, глумац Атељеа 212 – једногласно су одлучили досадашњи лауреати: Ненад Јездић, Небојша Дугалић, Гордан Кичић, Весна Тривалић и Олга Одановић. Признање ће добитнику бити уручено на свечаности првога дана манифестације.

Изложбу слика и цртежа Петра Лубарде, једног од највећих југословенских и српских уметника прошлога века, чине дела која нису у сталној поставци Куће легата, затим из уметничке збирке Дома Војске Србије, а показани су и одабрани експонати из Музеја Југославије својевремено дати на поклон председнику СФРЈ Јосипу Брозу Титу. Изложба је допуњена и фото-грађом из Куће легата до сада непознатом широј јавности, као и из архива Дома ЈНА (сада Медија центар „Одбрана”). У Модерној галерији је пред милановачком публиком око 30 слика и цртежа. Аутори изложбе су кустоси Јелена Кнежевић из Медија центра „Одбрана”, Дина Павић из Куће легата и Ана Панић из Музеја Југославије. За каталог и изглед изложбе заслужна је Александра Капор из Медија центра.

Организатор петнаестодневне манифестације, Културни центар, који однедавно носи име славног глумца, осим поменуте изложбе, најављује богат програм позоришних, филмских, музичких и ликовних догађаја, као и посебне приредбе намењене деци. Упоредо са „Данима Мије Алексића” трајаће и програм Деветог међународног филмског фестивала на којем ће се такмичити 38 играних и документарних филмова у конкуренцији деце, омладине и одраслих из десет земаља Европе, Азије и Јужне Америке.