Бојанине гусле путују светом

Због ње су Финци сазнали за гусле, јер je 26-годишња Бојана Пековић овај инструмент студирала на престижној академији „Сибелијус“ у Хелсинкију. Она спева познате али и давно заборављене епске песме. Враћајући се из родног Kраљева преко Београда до Хелсинкија упознали смо је на кратко.

Бојана се представила жирију у шоу програму „Ја имам таленат“ 2012. Убрзо је са братом Николом одушевила и публику и однела победу. И десет година касније од гусала се не раздваја, показује нам свој редак дар гуслајући Његоша. Да би данас њене гусле звучале савршено, Бојана је почела да вежба са пет година. Пре слова научила је ноте. Питамо је шта ју је привукло код гусала?

„Мени је најинтересантнији мој контакт са самом собом, проучавање моје личности, долажење до одговора на разна питања, а свакако стуб и због чега то мене привлачи јесте да епска поезија која ме је одгајила са тим неким универзалним вредностима, које не значе само нашој земљи и нашем народи већ су и светски значајне“, објашњава гусларка Бојана Пековић.

И баш су је гусле одвеле у светски значајне сале у којима је наступала, баш као и пред домаћом публиком.

„Мој тата је највише бележио наступе, било их је приближно око хиљаду до сада, учествовања, наступа, гостовања. Некако се осећам срећном што сам успела да остварим свој сан у смислу што сам имала концерт у Сава центру“, додаје ова млада гусларка.

На њеном репертоару од Његоша преко Змаја до записа Вука Kараџића. Престала је да броји песме које зна напамет.

„У суштини врло мало ми је потребно да савладам песму, вероватно што се од малена бавим учењем епске поезије која зна да буде јако велика, али знам за ноћ да научим 30-ак стихова које сутрадан отпевам на концерту и они најближи се увек одушеве јер не могу да верују којом брзином учим стихове“, истиче Бојана.

А стихови и звук гусала у последњих годину дана искључиво се чују у Хелсинкију, јер је на тамошњој Музичкој академији Бојана наставила да усавршава овај инструмент. Таленат је развила толико да спева чак и на арпаском. Иако се везују за Балкан гусле заједно са Бојаном путују светом.

„То је први пут да гусле у том облику одлазе ван своје земље, практично и лично да се изучавају на једном светској музичкој институцији која је врло призната у свету. Тако да је ово први одлазак гусала, које практично говоре у овом моменту и мени је велика част али и велика одговорност што презентујем нашу земљу и надам се да ћу истрајати на том путу и да ће се врата отварати као што се и отварају“, закључује Бојана.

Свој таленат развија не само свирајући гусле. Kако на факултету изучава и прављење инструмената, волела би када би успела у намери и испроба како би гусле свирале на струју.