Водимо вас у једини веге кафић у Београду

Уколико вам је за разбуђивање потребна добра кафа, онда је следећа прича за вас. Водимо вас на необично место где кувају још необичнију кафу са млеком од индијског ораха, бадема или лешника. Њу вам могу послужити у једином веганском кафићу у Београду. Отворен је усред пандемије корона вируса и већ је прославио први рођендан.

„Сматрамо да у Београду фали не брза храна, не вегански ресторан него баш вегански кафић, где ће кафа са биљним млеком бити приближна цени кафе са крављим млеком, где ће бити и вишак квалитета јер ми користимо домаће прављена млека. И некако нам је то било и у старту да Београд, а и Србија цела добије свој први вегански кафић“, објашњава Јелена Дисић, сувласница веганског кафића.

У првом веганском кафићу осим што ништа од животињских производа немају у својој понуди, руководе се и правилом да производе што мање ђубрета.

„Некако је процес јако тежак, јер смо ми нова пракса и људи нису навикли на то. Често се чуде јер је кафић непушачки и јер немамо кравље млеко, због металних сламчица и све им је то ново и некако идемо заједно са њима и да учимо, о једнократној амбалажи, зашто не, зашто је боље имати своју шољу, тако да и сам кафић едукује људе“, указује Јелена.

Осим што гости често затраже чија пудинг или топлу чоколаду од жира, стални посетиоци знају да у овом кафеу могу прочитати и шаренолику литературу о добробити животиња и заштити животне средине.

„И то се трудимо да некако животиње приближимо људима, да кренемо сви да размишљамо о планети земљи и о томе у каквој се ситуацији тренутно налазимо. Ми смо једно време вагали да ли да се упустимо у те воде, и онда смо схватили да и та пандемија је настала из лошег односа човека према природи. И онда смо одлучили управо то да природу људима доведемо у град и да их некако поново зближимо и заиста тако и јесте, људи се све више окрећу према природи и све више имамо посетиоца и гостију“, додаје ова заштитница животиња.

Гости често сврате и не знајући да је ово вегански кафић и да их служе искључиво веге-конобари.

„Дешава се, доста људи сврати, проба и млеко од на пример индијског ораха је тотално неутрално и нема арому, и онда људи кажу не види се уопште разлика. Од случајних пролазника који после чешће долазе до људи који долазе циљано, комшије нам долазе из краја“, напомиње Јелена.

И зато док планирају да унапреде своју понуду кафе и веганских слаткиша очекују да ће њихова идеја заживети. Верују да време веге кафића тек долази.