Нова апликација за лакши живот особа са инвалидитетом

Процењује се да у Србији живи више од 700 хиљада особа са неком врстом инвалидитета. Сви они се свакодневно суочавају са разним препрекама. Група младих инжењера одлучила је да то промени и креирала је мобилну апликацију која има за циљ да олакша свакодневни живот људи са инвалидитетом. Један од њих је и Бојан. Млади инжењер има 27 година и од рођења је слабовид. Сваки изалазак у град за њега је изазов, а још већи је напор када мора у банци, пошти или општини да обави неки посао.

„Сећам се примера, одлазим у банку, прво проблем је да препознам где је тачно улаз у банку. Ако и успем да уђем ту се налази огромна група људи, много је њих а ја не видим да ли треба да се узму бројеви у тој банци, не видим коме је треба да се обратим за помоћ. Једноставно, то је један процес, у коме ја морам да објашњавам и више пута који ја проблем имам, да бих касније дошао до особе која ће мени стварно и помоћи“, објашњава програмер Бојан Мартиновић.

Зато је Бојан одлучио да са групом колега креира апликацију која ће помоћи не само људима који имају сличан проблем као и он.

„Ја јесам слабовида особа и негде сам препознао на свом проблему те изазове које сам желео да решимо. И само бих нагласио да је апликација развијана и према другим типовима инвалидитета, дакле не само за слепе и слабовиде већ и за људе који су глувонеми који имају неки моторички хендикеп. А што се тиче слепих и слабовидих, ја мислим да јесте велика предост јер људи могу да се осете безбедно када је упуте ка некој локацији они буду и сигурни да ће њима та помоћ бити и пружена“, додаје Бојан.

Како тачно ради програм и коју врсту помоћи пружа, објашњава нам Растко који је део Бојановог тима и који развија ову апликацију драгоцену особама са инвалидитетом.

„Платформа се састоји из две целине. Једна целина су таблет уређаји који се налазе у објектима наших клијената било да су то банке, продавнице, државне институције и слично и на тим таблетима се појави да је нека особа са инвалидитетом дошла и да јој је потребна помоћ. Са друге стране, особа са инвалидитетом се пријављује и оставља своје кључне податке како може да јој се помогне у нашој мобилној апликацији која је баш у потпуности прилагођена особама са инвалидитетом“, каже програмер Растко Дамњановић.

Њихову идеју препознао је и подржао град Београд као и Фонд за иновациону делатност. Ускоро проширују тим и запошљавају седам младих програмера који ће апликацију усавршавати.

„Циљ нам је да у првој години нашег активног пословања и имплементације наше апликације и нашег система да заживи на што више места у Србији. Самим тим, апликација би помогла што више особа са инвалидитетом, а након тога планирамо да изађемо и у друге државе јер смо увидели да систем попут напег не постоји, макар по нашем истраживању, на нивоу Европе“, закључује Растко.

За почетак њихов изум ће бити доступан на неколико локација у Београду. Потом планирају да малим корацима освајају тржиште и на тај начин живот особама са инвалидитетом учине лакшим и бољим.