Водич за преживљавање Сајма књига

Низ шарених тезги, шушкање кеса, тискање тела и мирис пљескавица у ваздуху – човек би помислио да је вашар стигао у Београд! Сви еуфорично преврћу по шареним корицама тражећи пријатељско лице драгог писца или примамљив наслов. И заиста јесте у питању својеврсан вашар – Сајам књига постао је традиционално окупљање интелектуалаца, штребера, позера и свих између.

Ипак, ма колико да сте заљубљени у књигу, овај сајам је и извор стреса. Људи је превише, ваздуха премало. Деца су гласна. Немате где да седнете и само се вртите у круг. Да не помињемо све људе које не волите, а обавезно сретнете јер, побогу, сви иду на Сајам. Зато вам нудимо овај водич за преживљавање са неколико предлога како да посету Сајму завршите са осмехом.

– Избегавајте ”школски дан” када ђаци, што из Београда, што из остатка Србије, организовано долазе на Сајам. Обично је у питању четвртак, те само проверите како не бисте долазили у искушење да се на лицу места издерете на дете које вас је изгазило својим малим, али убојитим стопалима. Ако ипак не можете да избегнете ”школски дан”, само размишљајте о томе како је хвале вредно што данашња омладина још увек чита.

 -Понашајте се као да сте кренули на излет – понесите флашицу воде и нешто слатко. Пиће и храна су на Сајму скупи управо због тога што се рачуна да ће људи дати више пара јер су уморни и доста им је и књига и писаца и културе.

– Истражите понуду и направите списак књига и издавача који вас занимају. Посетите сајт Београдског сајма. Идите на Сајам са циљем…

– … али уживајте. Завирите у картонске кутије са старим књигама од 100 динара. Не занемарујте мале издаваче. Помало залутајте, посетите штанд који обично заобилазите у журби.

– Проверите да ли има нешто на програму што бисте волели да видите. Можда интригантна трибина, предавање чувеног говорника или потписивање вашег најдражег аутора. Сајам није само куповина!

– Не губите време са препродавцима. Ако исту књигу видите већ десети пут, вероватно се налазите на последњем ”прстену” највеће хале, Хале 1. Платићете више, а исто дело можете да нађете код оригиналног издавача на доњим спратовима.

– Не бојте се да идете сами. Ако видите да су људи око вас лењи и неодлучни, не дозволите да не одете на Сајам због тога. Сасвим је могуће и да ће вам бити лепше јер ћете ићи својом брзином.

Да ли ви имате неке савете за преживљавање Сајма књига?