ВЕДАР ОСМЕХ, НАГРАДА У ПРАВЕ РУКЕ

Aуторка: Оливера Савић

Труд и рад се увек исплати када радите посао који волите и који вас чини срећним. Овим се води и глумица Ива Штрљић која смело и сигурно корача путем свог успеха. Остварила је запажене улоге у бројним телевизијским серијама попут Јелене, Беле лађе, Мој рођак са села, али актуелна серија Игра судбине донела јој је велику популарност и бројне награде. О самој улози у серији Игра судбине и наградама које је добила, за Журналист говори глумица Ива Штрљић.

Можете ли нешто више да кажете о овој последњој награди; шта је у питању?

Награда коју сам добила неколико дана пре Ускрса и која ме је изузетно обрадовала је награда на Самиту успешних, манифестацији која награђује људе из области уметности и осталих сфера. Задовољство ми је што су припадници жирија препознали мој дар, труд и залагање и то обележили оваквим признањем.

Добили сте награде Београдски победник за најбољу глумицу 2020. године за улогу Дијане Ерски у серији „Игра судбине“ и Balkan Awards за исту улогу; када је реч о овом последњем признању, шта оно представља за Вас?

Да, баш је ово једна лепа година за мене када говоримо о том сигналу који сам добила са ове три награде, том знаку да је професионализам и таленат као и упорност и неодустајање никад ма колико тешко било, оно што и треба да чини једног глумца. Увек је лепо када вас се неко сети и одлучи да вас одликује, када вам укаже поштовање…зато не могу да направим разлику у осећању добијања било које од ових награда…увек је ту захвалност примарна.

Када је у питању серија „Игра судбине“; шта је било пресудно да баш Ви добијете ову улогу?

Ово је више питање за редитеља и продукцију него за мене. Они знају зашто баш ја, а ја сам знала на кастингу да сам то одиграла баш онако како мислим да треба. Очигледно им се допало.

У последњих скоро две године, најгледанија серија на малим екранима је засигурно „Игра судбине“; како сте доживели улогу Дијане Ерски?

Доживела сам је онако како је играм, то се види у начину игре, а још је важније како је публика доживела. Свој посао радим за њихов доживљај, јер је ту највећа суштина успеха једног лика.

Лик Дијане Ерски је јако екстравагантан, упечатљив и сам по себи занимљив са доста монолога; како теку припреме док учите текст?

Увек се спремим код куће, добро научим текст и осмислим како бих одиграла све те монологе. Долазим перфектно спремна на снимање.

У једном интервјуу напоменули сте да Вас многи поистовећују са чувеном глумицом Ружицом Сокић; какве су Ваше реакције на то поређење?

Ружица је била дивна особа, познавала сам је, играле смо заједно пре много година у серији „Јелена“ и у једном тренутку ми је сећам се и она то изговорила приликом снимања једне сцене за коју ми је дала савет. Драго ми је што ми стално људи прилазе и велики број њих је имало баш тај коментар који ми врло прија.

Обожавају Вас и млађи, а и они старији; шта могу гледаоци очекивати до краја серије када је у питању Ваш лик?

Драго ми је што наша серија има најразличитију публику и та чињеница што је умела да приђе свима на прави начин и јесте њен највећи успех. Не смем ништа заиста да откријем, али биће узбудљиво! Јако.

Где гледаоци тренутно још могу да Вас виде?

Од јесени у новој серији на РТС-у коју сам снимила са Јеленом Бајић Јочић „Азбука нашег живота“ по књигама Мирјане Бобић Мојсиловић. Ту играм Карлу Бруни.

Како Вам је ова улога донела велику популарност; у којим ликовима бисте још волели да се остварите?

Нека их буде што више, најразличитијих. То је најважније.

Имате ведар осмех; како успевате да га увек задржите?

Мислим да све чега се прихватимо треба да радимо са радошћу, јер ведрина је пре свега једна дамска особина. Увек привлачна и увек свуда добродошла.