Голубац: Град о коме се мало прича

Аутор: Алекса Јанковић

У Србији постоји доста градова који се могу похвалити остацима средњовековних тврђава.Често чујем да људи помињу Смедерево, Београд или Kрушевац, али мислим да се ретко прича о граду који вам у секунди може пробудити жељу да га обиђете.Kако?Па, за почетак Голубачком тврђавом, националним парком, Лепенским Виром или Ђердапском клисуром коју сматрају највећом клисуром у Европи.

Голубачка твђава

Kада обилазите Голубачки тврђаву, прво на шта наилазите јесте чесма која је смештена испод самих зидина тврђаве.Она носи име јунака пољског порекла Завише Грабовског Црног, који је на том месту погинуо 1428. бранећи Голубац од турске војске. године.Предање каже да су град и тврђава добили име по томе што су представљали љубавно гнездо те су то гнездо назвали голубарником.На самом врху тврђаве се налази застава републике Србије коју је поставило пар локалних момак.Kако они кажу „шта је тврђава без заставе“? Испод тврђаве на обали реке се налази локалац са чамцем, који вас кроз вожњу чамцем по Дунаву упозна са свим причама и историјом везаном за тврђаву.

Ђердапска клисура

djerdap

Оно што овај предео чини још лепшим је Ђердапско језеро.Оно располаже изузетним природним богатством и задивљујућим пределима.Најинтересантнији део је Ђердапска клисура, одсносно Национални парк Ђердап, највећи национални парк у Србији. У парку се налазе многобројни археолошки и исторјским споменицима, као што су насеље Лепенски Вир, археолошки локалитети попут Дијане, остаци Тројановог моста и Тројанове табле. Низводно од зидина Голубачке тврђаве такође се налазе хидроелектране Ђердап 1 и Ђердап 2.

Голубац

golubac centarГолубац као град је богат како културоно-исторјиским споменицима тако и природним лепотама.Преко Kарпата са леве стране и планине Kучај са десне стране обале, река дунав ствара своје прве клисуре:То су Голубачка клисура, Љупковска котлина и клисура која носи назив Госпођин вир. Изнад клисура су шуме и планински висови у којима су домове нашле разне дивљачи попут белогравог супа. Овај крај отворен је за ловце и риболовце. А због ветрова, који дувај са Kарпата, ово место окупља јубитеље једрења за традиционалну једриличаску регату куп Голупца и Првенство Србије. Ова окупљања се одрзавају сваке године у августу. У Голупцу се можете дружити и упознати дивне људе од којих можете чути разне приче и предања. Град је познат и по такмичењу рибљих специјалитета.Сваке године Голубац је домаћин разних такмичења за домаће оркестре и певаче, уз то често можете присуствовати позоришним представама.Поред тога у самом центру града налази се Црква Светог Николе и зграда у улици Вељка Дугошевића која данас представља споменик културе.

Ово су само неки од разлога да се, уколико већ није, овај крај Србије нађе на вашој листи за макар један викенд излет.