Ваучер за вакцину

Ауторка: Синди Биљалов

Kолика је цена човекове душе? Вакцинисање и један ваучер од 3.000 динара? Наиме, у ТЦ Ушће у Београду, одржало се вакцинисање грађана против коронавируса, без икаквог претходног заказивања. Вакцинисанима је након вакцинације уручен ваучер у вредности од три хиљаде динара.  Добијени су ваучери који могу да се искористе само у овом тржном центру, а следећег дана ваучери у вредности од пет хиљада динара за куповину у радњи познатог бренда.

Да ли је мотив за вакцинисање било здравље или шопинг? Очигледно је да се број људи који желе да се вакцинишу повећао, то указује сама чињеница на гужве које су створене поводом овог догађаја.

Тренутно је 43 процената пунолетних грађана вакцинисано, и по речима заменика градоначелника Горана Весића потребно је вакцинисање још 90.000 хиљада грађана, како би се приближили проценту од 50 посто. Такође се захвалио познатој певачици Јелени Kарлеуши, која је присуствовала и вакцинисала се исти дан, а њен гест је инспирисао многе друге да дођу да се вакцинишу. Она тврди да је дошла као пример другима и подршка лекарима, који се тако дуго боре са вирусом и читавом ситуацијом, и да је ово најмање што можемо да урадимо да им помогнемо. То да је вакцинисање помагање земљи и грађанска одговорност сматра и министар финансија Синиша Мали.

Поред овако лепо упакованих речи не преостаје нам ништа друго сем да се и ми вакцинишемо. Али зашто онда дељење ваучера? Зар ове речи, и осећај грађанске одговорности није довољан да одвојимо један дан нашег живота, у редовима за вакцину…

Признали то неки или не, очигледно је да су ваучери и новац велики мотив доласка у Ушће ради вакцинисања. Разумем људе који су искрено дошли због здравља или који су вакцинисани много пре, али ако је једини разлог један ваучер и новац који он носи…

Парадоксално, је то што је гесло нашег народа, наш понос и храброст. Често ћете чути како неко прича о томе да су Срби поносан, небески народ, који се никада и ни за шта кроз историју није продао. Данас је зато довољно пар лепих речи, присуство неке познате личности и ваучер.