Угрожена колекција руске авангарде у Узбекистану

Светски позната колекција руске авангардне уметности, која се чува у далеком музеју у Узбекистану, могла би да буде угрожена пошто је директорка музеја изненада отпуштена због оптужби за крађу, тврди особље музеја.

Особље Савитски Каракалпкстан музеја тврди да је директорка Мариника Бабаназарова била приморана да поднесе оставку због оптужби да је украла нека уметничка дела.

Запослени у музеју инсистирају да ништа није украдено у овом државном музеју, који се налази у граду Нукус 800 километара северно од Ташкента. Музеј чува више од 50.000 дела совјетске авангардне уметности.

Они тврде да је отказ Бабаназарове, чије намештење нису одобриле узбекистанске власти, део плана званичника да преузму контролу над вредном музејском колекцијом.

Међу уметницима чија се дела налазе у музеју су Љубов Попова, Александер Шевченко и Роберт Фалк.

Особље тврди да је отпуштање директорке „нелегално“ и потписали су отворено протесно писмо које су поставили на Фејсбуку и у коме наводе да је Бабаназарова приморана да да отказ и где демантују оптужбе да је украла уметничка дела из колекције.

Они тврде да су оптужбе против ње изнете у анонимном писму које је објављено у узбекистанским медијима и инсистирају да је колекција нетакнута.

„Изгледа да постоје људи који ће профитирати од блаћења директора музеја и њеног особља сада када је колекција у Савитски музеју постала светски позната“, наводи се у писму и позива министарство културе да спроведе истрагу.

Оснивач музеја, руски уметник Игор Савитски, доселио се у Узбекистан 1950-их и почео је са скупљањем уметничких дела која су се косила са идеалима социјалистичког реализма. Дела је набављао коришћењем фондова локалних власти, а музеј је отворио 1966.

Због удаљености музеја колекција је деценијама била заборављена али је у постсовјетској ери поново откривена и постала незаобилазни музеј за љубитеље уметности.

Када је Савитски преминуо 1984. Бабаназарова је преузела положај директора музеја који је задржао независност иако званично припада Узбекистану.

Ово није први пут да је Бабаназарова мета узбекистанских власти, подсећа АФП. Пре четири године било јој је забрањено да присуствује пројекцији документарца о колекцији Савитски у САД.