„У пчеларству нема правила, ради човек по осећају“

Пчеларка, која се бави производњом меда и матица више од две и по деценије. Широки асортиман производа од много врста меда и пчелињег саћа, пласира на обреновачкој пијаци, где како каже, своје купце дочекује одличним квалитетом производа и са осмехом на лицу.

Колико дуго се бавите пчеларством и одакле Вам жеља за овим послом?

Пчеларством се бавим двадесет шест година. То је био мој избор, али и жеља мог супруга. Да би се неко бавио овим послом, треба да гаји љубав према инсектима, да је ведрог и насмејаног духа. То је посао на који човек одлази са радошћу, узбуђењем, ишчекивањима, али и са страхом да ли ће на пчелињаку бити обрадовани или доживети неко разочарење, што најчешће зависи од временских прилика на терену.

Која су по Вама основна правила да би неко постао успешан пчелар?

У пчеларству нема правила, ради човек по осећају. Значи, самосталност, избор занимања и рад у природи са инсектима. Многи постају пчелари, да би се обогатили. Они који су у то веровали, данас се више не баве пчеларством. Пчеларство као занимање или пак као хоби привилегија људи који су животно посебни. Успешан пчелар мора поседовати љубав, добру вољу и упорност, али ипак живот и здравље пчелара треба да су на првом месту. Потребно је знати, да пчеларство није нимало лак посао и да је потребно пуно одрицања, физичке и умне снаге.

Колико најчешће има пчела у једној кошници и колико меда се из ње може добити?

У доброј сезони, када су природни услови повољни, у једној кошници може бити од 60.000 до 80.000 хиљада пчела. Од самих временских услова зависи принос меда. Багремове паше, рецимо, може да буде до тридесет килограма меда у кошници. Али, зависно од услова паше и снаге друштва, просечна добит по кошници, за наше подручје требало би да износи између 15 и 20 килограма меда. Оно што је посебно интересантно, пчелињи живот у току сезоне траје свега 45 до 50 дана, док јесење пчеле живе и до пет, евентуално шест месеци. У сезони приближно неколико стотина до хиљаду трутова има у кошници. Њихова главна улога је оплодња матице, али и поред тога учествују у стварању микроклиме у кошници.

Да ли временске прилике могу негативно утицати на живот пчела у кошници?

Наравно. Управо сада је багрем кренуо да меди. Нама пчеларима нису повољни услови, ветар дува, хладне су ноћи, багрем изискује лепу температуру и мирне дане. Пре свега, морамо бити свесни да је у овом послу свака година различита. Временске и пашне прилике су различите у односу на исти период протекле године, од којих у највећој мери, зависи развој пчелињих заједница у пролеће. Када су временски услови лоши, поготово када је о зимском периоду реч, нормално и здраво пчелиње друштво, које има довољно хране, не може никада да страда од хладноће. Заправо, пчеле никада не страдају од хладноће, већ само индиректно услед других фактора. То су недостатак хране, немогућност да се примакну храни, исцрпљеност слабог друштва да производи топлоту унутар клубета, као и од разних болести.

Шта је све потребно за квалитетан мед, да ли је то правилна селидба кошница, искусан пчелар, исхрана или нешто друго?

Много услова постоји. У питању су временски услови, добар пчелар, добра одгајивачка друштва и потребно је да мед добро сазри. По мом личном мишљењу, постоје неки основни принципи, које пчелар мора имати на уму када се припрема за предстојећу сезону. Мора се потрудити да их оствари, како би сезона медобрања била успешна на задовољство пчела и пчелара. Пчелар помаже пчелама да имају довољно хране, чисти их од крпеља, слуша временску прогнозу, како би се информисао о пашним приликама на терену. Приликом сеобе, кошнице се не остављају у близини суседних кошница, јер се тако повећава опасност од преношења заразних болести пчела, што доводи до умањења приноса меда у кошницама.

С обзиром да се бавите производњом више врста меда, који од њих је најтраженијих на тржишту, који се код Вас највише купује?

Наше поднебље изискује багремову и ливадску пашу, то је што се тиче српског подручја. Најцењенији мед на светском тржишту је багрем и има добру цену.

Знамо да мед има лековита својства. У које се све сврхе може користити?

Као прво, може да се користи у исхани и такође може бити користан и као лек. Постоји матични млеч, који је производ пчела и у мешавини са медом, јако добро утиче на људски организам. Захваљујући своме лековитом својству, мед се од давнина сматра светом храном и једним од најважнијих природних лекова за лечење широког спектра болести. У дугој историји употребљавали су га искључиво богати слојеви друштва, јер је био скуп. Људи га данас често наносе на ране, јер смањује бол, а такође извлачи отрове из угриза или убода. Мед је од велике помоћи код разних пробавних тегоба, гастритиса, чира на желуцу, а стављање облога од меда препоручује се код свих врста упала. Код нас, у лековита својства, најчешће се користе багремов и ливадски мед.