Судбина земунске синагоге

Јагњетина, буткице и коленице испод сача су тренутно на менију земунске синагоге. Наиме, у овом културном споменику се већ неколико година налази ресторан домаће кухиње. Седи се на дрвеним клупама и столовима, камин и шанк су од опеке а под од бибер црепа. Са дрвених греда на зидовима и плафону висе ретро светиљке и лустери од кованог гвожђа. Ова несрећна, трошна грађевина већ више од пола века не служи као “бет кнесет“, кућа молитве и окупљања.

 Ашкенашка синагога у Улици рабина Ј.Алкалаја израђена је у стилу романтизма. На њој нема Давидове звезде, у њој нема реликвија. Али, овај храм правоугаоног облика и лонгитудиналне основе, прострт од истока према западу, пркосно подсећа на значајну јеврејску колонију, која је имала важну улогу у привредном и културном животу Земуна.

Поглед на синагогу с улице, с леве стране се види капија некадашње јеврејске школе                   С лева се види улазна капија у некадашњу јеврејску школу

Темељи синагоге су постављени 1850. године, на месту старог сефардског храма,освештана je и оспособљена 1863. Изграђена је од донација јеврејских домаћинстава-свако је давао у складу са својим могућностима. Међутим, то није било довољно, па су седишта у синагоги давана у закуп. Наредних осамдесетак година, до окупације, овде је било стециште верског и културног живота малобројних земунских ашкеназа.

“Почетак краја

 Немачке трупе су ушле у Земун 12. априла 1941. године, и забраниле свако масовно окупљање. Окупатори су опустошили и опљачкали синагогу, уништили све реликвије, и тако оскрнавњену су је користили као магацински простор.

 Након ослобођења, већина јеврејског становништва је страдала у концентрационим логорима. Малобројни Јевреји  нису успели да прикупе средства за довођење синагоге у претходно стање. Јеврејска заједница је на крају, 1962. године за малу суму новца продала oво здање скупштини општине Земун, уз неформално обећање од стране градских власти-да ће се она користити као културни центар(тада још увек није било изграђено Земунско Народно позориште). Иначе, од тада, па до дана данашњег, синагога је у власништву ЈП “Пословни простор“.

И “Диско 202“ и “триста чуда“

 Шездесетих година овде су организоване свирке, па је убрзо постала популарно место за излазак. Ова прва дискотека у Земуну се звала “Диско202“, на предлог Зорана Модлија, првог београдскг радијског ди-џеја на Радију 202, који је редовно пуштао музику у “популарном дискаћу“. Прича се да је управо овде, у Улици рабина Ј.Алкалаја број 5, настала култна Ју група.  Занимљив је податак да је један од првих ди-џејева у граду био и Давид Албахари, Зоранов друг из гимназијских дана, а данас уважени књижевник.

 Овај споменик културе користила је и Филхармонија младих, Књижевно друштво “Писмо“, Савез бораца Земуна. Служило је и као месна заједница, али и као стрељана.

 Тренутно се у синагоги налази “Сач“, ресторан домаће кухиње.

Прича из “Сача“

 Брачни пар који држи ресторан тврди да је овај споменик културе затекао у очајном стању.

“Ово је трула и пропала зграда. Када смо, пре седам година изнајмили овај простор, шалитра је била свуда, и даље имамо проблем с њом. Закон нам забрањује да било шта мењамо, преграђујемо и дозидамо“. На питање шта се налази на горњем спрату, рекли су:“Све сама крш и пустош, у тим просторијама су некада биле учионице.“ Кажу да су у добрим односима са члановима Јеврејске општине Земун-они су често њихови гости.

ресторан сач Сем специфичние аргитектуре, нема наговештаја да је овај простор некада био  резервисан  за молитву  

Већ су навикли на радозналце, који уђу у двориште синагоге-ресторана, загледају около, фотографишу. Једном су добили понуду од извесног господина, који је ту желео да направи ресторан кошер кухиње. Нису му се јавили.“Кафана као кафана, можда је праведније да овде буде ресторан јеврејске кухиње. Али ту смо где смо, шта сад да се ради. Да није нас закупаца, ово место би одавно пропало,“ рекла је власница.

 Акција за повраћај синагоге

 Савез јеврејских општина је реаговао још 1997. године, када је Војислав Шешељ био на власти у Општини Земун. Те године је у земунским новинама објавњен конкурс у коме се синагога нуди у закуп ономе “ко понуди најповољније финансијске услове и најбољи програм рада, при чему је пожељно обављање угоститељско-културне или туристичке делатности.“

Јеврејска општина Земун од 2005. године прикупља средства за откуп овог културног споменика од Општине Земун.

 У непосредној близини ове, налази се и једна сефардска синагога, која је оштећена у бомбардовању 1941.године. Она није у употреби, и персонификација је тужног и ружног опхођења према некадашњем религијском и културном здању.

 Сукат Шалам је једина активна синагога у Београду и Србији, и налази се у самом центру града, у улици Маршала Бирјузова.