Србија до Токија

slierep

Дан 1486. Новог света. Радни дан почиње у 9 ујутру. Одлазим да одрадим дневни задатак: производим 20 тенкова, за шта ме плаћају 95 динара. После тога- тренинг. Пошто имам сопствене фирме, радим и тамо. Производим хлеб квалитета 2 који данас могу на пијаци да продам за 0.50 динара по векни. Затим се јављам колегама из војне јединице који ми помажу да завршим дневну мисију, да поразим 25 непријатељских војника. Данас се боримо против Италије за Сицилију. У току је трећа рунда, трошим сву енергију и све тенкове које имам у складишту да помогнем својој држави. Просечан дан обичног играча еРепублик-а.

НАЈВИШЕ СРБА

Ову онлајн мултиплејер игру свакодневно игра око 10000 Срба, и Србија са још толико нередовних играча представља најбројнију и најактивнију е-Нацију. Играчи имају могућност да живе правим животом у виртуелном свету. Могу да буду новинари, официри, политичари, чланови парламента, председници држава, странака, или све то истовремено. Организовани играчи успевају да ускладе и по неколико функција иако је за то потребно провести и по неколико сати онлајн. Ипак већина њих се посвећује одређеној сфери е-живота. Српска нација је на е-Републик-у најуспешнија управо захваљујући људима који своје способности преносе у виртуелни живот. Оно што сви играчи истичу као најзначајније за успех е-Србије је и дружење. Већина наших играча редовно посећује и скупове на којима се упознају међусобно, размењују искуства из игре, али и стварног живота.

„еРепублик нуди прави виртуелни живот“, написао је guardian.co.uk. и заиста је тако. Већина играча су студенти који сем искуства из игре, преко чета размењују и искуства са факултета и показују најбољу страну српских играча: сложност. Без политичког искуства у стварном животу, они су успели  да виртуелну Србију доведу до најјаче нације на е-свету.

ПОЛИТИКА- „САМО СВАЂА СРБИЈУ СПАСАВА“

„У е-Србији се ипак догодило да се сви за тренутак уједине око неке важне ствари и оставе са стране страначке размирице због државног интереса. То бих волео да видим у правој Србији.“, каже играч „др доом“, један од политичара у еРепублик-у.

Ипак, оно што нас карактерише у стварном животу, свакако смо пренели и у виртуелни.

„Е, ту креће наша друга врлина или мана, зависи са које се стране гледа – инат!“

Жеља да будемо најбољи у свим аспектима игре потиче од такмичарског духа који покреће ништа друго до инат: да будемо јачи, паметнији, сложнији од других, али и од сународника. Неслагања су увек највећа по питању економске и спољње политике, што се у нашем вишестраначком систему испољава у сукобу највећих партија.

Све оно што сматрају да недостаје на политичкој сцени Србије, е-политичари се труде да надокнаде у игри. Тако је играч „зека-пека“ прокоментарисао:

„Џабе нама што смо дипломирали механизме игре, кад су они докторирали механизме друштва!!!“, незадовољан члановима владајуће коалиције.

„И шта сад ви хоћете? Србију без свађа, инаћења? Досадну Србију? Ма, мало морген, што би рекао наш бивши председник! Да нисмо такви, не би Срба на овом белом е-свету било више од 5000. Знаш кад би држали пола света? Па ми и држимо пола света само из ината онима са којима смо у свађи.“, написао је „веги.веги“ у тексту о српским играчима „Так’и смо ти ми“.

РИМЕМБЕР ПАСВОРД

На крају е-дана, 25. непријатељ је „убијен“. Претражујем сајт у потрази за квалитетним текстовима, информишем се о дешавањима у е-свету. Неко се посвађао, неко и помирио. Освојили смо нову територију и повећали број ресурса. Мој профил мора да одмори и „напуни батерије“ за предстојеће борбе. Игра ми се свидела, па ћу на питање бровсера да ли да запамти шифру одговорити потврдно. А ви? Покушајте: www.erepublik.com