Петак тринаести

Живимо у 21. веку. Научници су открили готово све природне појаве, објашњени су и друштвени односи. Ипак, људи се и даље служе радњама и обичајима које су њихови преци користили јер нису умели другачије да утичу на природу, богове и друге, тада напознате појаве.

Сујеверје једнако утиче на понашање појединаца данас, као и пре 100 или 200, 500 година. Постоје ирационални страхови који нас присиљавају да вршимо или понављамо одређене радње како бисмо се заштитили од нечега.

Уколико је петак тринаести и имам испит, нећу да положим сем ако нисам обула чарапу наопако или понела „срећну“ оловку. Без обзира на то  што сам научила. Ако нисам сујеверна, онда ће за мене ово бити само испит, обична провера знања.

ПАРАСКАВЕДЕКАТРИОФОБИЈА

Веровање да је петак тринаести неповољан, несрећан дан, потиче из норвешког мита о убиству бога весеља управо на овај дан. Такође, сам број тринаест је приказан као баксузан и у Библији: Јуда, који је издао Христа, је био тринаести апостол, а сматра се да је Исус разапет на крст баш у петак.

Ове године, петак ће бити тринаести дан у месецу три пута, што представља велики проблем за оне који пате од страха од петка тринаестог – параскаведекатриафобијe.

Ова фобија изазива анксиозност, а може бити толико озбиљна да оболели целог дана не врши никакве активности или да има нападе панике. Ова психичка стања узрокована су неоснованим страховима. Ипак, особа која пати од фобије заиста верује у узрок свог страха. Зато свака рутина која отклања могућност неочекиваног догађаја може да помогне да се болест испољи у што блажем облику.

Свакодневно видимо како неко заобилази мердевине, црну мачку или не чита хороскоп од јуче. Постоје солитери који немају тринаести спрат, аеродроми без тринаесте писте и албуми на којима је песма под овим бројем само неколико секунди тишине. Постоје и они који су учесталост сујеверја искористили да зараде. Тако можете купити сувенире са симболима или сликама сујеверних радњи. Они домишљатији су се сетили да направе филмове и представе о петку тринаестом.

Свакако ћете неколико пута годишње чути: „Јао, сутра је петак тринаести!“. И ако га искористите и проживите као и било који други дан, нећете ни приметити разлику.