СПОЉА ГЛАДАЦ ИЗНУТРА ЈАДАЦ

Нова знаменитост главног града- фонтана на Славији свечано је отворена 6. јуна, а и пре тог дана мишљења јавности су била подељена. Док су у владајућој странци уверени да ће ова „велелепна“ фонтана привући туристе из иностранства, грађани махом имају негативан став према њој. Београђани се највише жале на буку коју фонатана производи, а већина оних који су дошли из других крајева Србије да је виде остали су разочарани, јер како кажу „фонтана је ћутала“. Очито нису знали да фонтана пева само у два интервала дневно, и то ујутро од 9 до 11 и увече од 20 до 22 часа, а викендом од 9 до 12 часова и од 18 до 22 часа. Међутим, у тим периодима су обично гужве, па ће се и посетиоци главног града који тада дођу да обиђу фонтану вероватно разочарати.
Недалеко од трга Славија, у Тиршовој улици, налази се Универзитетска дечија клиника коју је основао пољски лекар Франц Грејер давне 1924. године. Та прва дечија клиника налазила се у приватној кући с четири просторије у улици Кнеза Милоша. Зграду у којој се данас налази Дечија клиника пројектовао је архитекта Милан Злоковић, а њена изградња завршена је 1940. године. Уколико данас прођете Тиршовом приметићете да се зграде, која је изграђена по највишим европским стандардима за дечије болнице тог времена, благоречено распада. Са зграде, која је стара више од пола века, отпадају фасада и таванице, што свакако нису услови за лечење најмлађих. Брига о изгледу главног града очито је онима на власти важнија од дечијих живота. Ова чињеница је засметал многим Београђанима и Београђанкама, али и онима из других крајева Србије. Већина се запитала у каквој ми то држави живимо када допуштамо да нам децу лече СМС порукама, а музичку фонтану смо платили скоро 2 милиона евра. Поред тога, Славија тренутно изгледа накарадно. Музичко-сценски спектакл који извире из њеног центра делује превише футуристички и модерно. Просто боде очи, а сва бљештавост и ексклузивност фонтане се не уклапју у амбијент којем доминирају сиве и оронуле зграде и рупе на путу. Истина јесте да је изградња музичке фонтане тек прва фаза реконструкције овог дела града и да ће до краја године уследити и реконструкција оближњих улица.
До сада су сви могли да се увере да живимо у земји са много проблема. Поред чињенице да средства за лечење најмлађих, који су наша будућност, сакупљамо преко СМС донација, Србија се сусреће са многим другим проблемима, које власт, изгледа, да гура под тепих. Сложићемо се сви да у земљи у којој многи раде за минимлац, а велики је број и оних који немају посао (не)уређеност главног града није приоритет.