Снагом воље против порока

Стопа нарко-дилера у Лазаревцу је драстично смањена оснивањем удружења ,,Свети Сава”. Ово удружење већ шесту годину за редом води битку против сузбијања наракотика и нарко-дилера у овом граду. Основано је 2013. године у циљу борбе против нарко-дилера.
Удружење је 2015. године узело ствар у своје руке. Облепили су град плакатима на којима се налазила слика Милије Вукићевића, нарко-дилера из Лазаревца. Колико је ово удружење успешно говори чињеница да је Милија звани Шиптар ухапшен пре само недељу дана. Ово није једина акција у којој је удружење учествовало. Пре само три месеца ухапшен је и Иван Пајић, такође дугогодишњи нарко-дилер који је продао на тоне дроге на територији Лазаревца и околине.
Поред облепљивања града плакатима са именима нарко-дилера, удружење јавно износи њихова имена, презимена, фотографије и адресу становања у ,,Црним књигама“. За сада су објављене три овакве књиге а чланови удружења најављују и четврту. Трећа књига подељена је у пет хиљада примерака, дељена је како у Лазаревцу тако и по сеоским насељима. Кроз ове три књиге разоткривена су имена преко триста наркодилера у Лазаревцу и околини.
Неки од чланова удружења су и сами излечени наркомани и баш због тога су мотивисани да помогну онима који су се окренули овом пороку.
О раду овог удружења становници Лазаревца имају различита мишљења. Као аргументе против овог удружења наводе родитељи чија су деца зависници од наркотика. Додатни стрес због сазнања да свако има увид у то да је њихово дете наркоман, родитељима отежава да успешно са децом воде борбу са овим пороком. Због тога наводе да желе своју приватност и слободу. А са друге стране велики је број оних који подржавају акције Светог Саве ,јер је приметано смањена појава диловања на улицама, школским двориштима, парковима…
А да ли заиста треба заташкивати сазнање да је неко наркоман? Према речима психолога, Николе Петровића, свакако не. Он сматра да ћемо само учинити услугу некоме коме је помоћ заиста потребна и да на ту тему треба отворено разговарати. Такође, додаје да родитељи не посвећују довољно пажње овој теми у разговору са својом децом. Однос родитеља и детета је бита нфактор у сузбијању овог проблема.
Из удружења наводе да из остаје помоћ државе па све активности које организују морају сами да финансирају.
Нарко дилери су неколико пута пробали да се обрачунају са члановима удружења ,али сваки њихов напад на ово удружење завршио се безуспешно. Информације о нарко-дилерима најчешће добијају од забринутих грађана који од страха информације не смеју да поделе са полицијом.
Нико из удружења не открива свој индетитет јер су долазили у ситуацију да их нарко дилери туже за повреду угледа. Сматрају да је то понижавајуће и непотребно губљење времена. Председник Светог Саве рекао је да су чланови удружења спремни на све и да се неће повући никада без обзира на претње.