Револуционарна јабука

Рођен је у ванбрачној заједници двоје студената, усвојила га је породица из ниже средње класе, никада није завршо колеџ, одустао је после само једног семестра, био је хипик и годишње је зарађивао само један долар. Можете ли да погодите о коме је реч? А ако бисмо вам рекли да се ради о једном од оснивача и главном руководиоцу „Епл“-а? Сада је све јасно, у питању је Стив Џобс, једна од водећих личности у индустрији рачунара и забаве. Човек који је 5. октобра 2011. године услед болести прерано напустио овај свет, али је иза себе ипак оставио велика технолошка достигнућа.

Стивен Пол Џобс рођен је 24. фебруара 1955. године у Сан Франциску од мајке Американке и оца Сиријца. Недељу дана по рођењу усвојио га је брачни пар Џобс. Стив Џобс никада није прихватио назив „усвојитељи“ и Џобсове је сматрао својим јединим родитељима.

Матурирао је 1972. године и пријавио се на колеџ Рид у Портланду. Напустио је редовно школовање после само једног семестра, али је наставио да слуша поједина предавања. Како није имао собу у студентском дому, спавао је на поду у собама својих пријатеља, скупљао је боце од кока-коле за депозит од пет центи и тако куповао храну, а недељом је јео у Харе Кришна храму. Причајући о овом искуству у говору који је одржао на Стенфорду 2005. године рекао је: „Морате да верујете у нешто – себе, судбину, живот, карму, шта год.“

Када је дефинитивно напустио колеџ, једно време провео је путујући по Индији у потрази за духовним просветљењем. Учио је о источњачком мистицизму, постио је или се хранио само воћем. Експериментисао је са дрогама, пробао је ЛСД, а то искуство описао је као „једну од две или три најважније ствари које је урадио у животу“. То је био његов хипи период. Џобс је до краја живота био песцетеријанац, није јео месо сисара и живине, само рибу с времена на време.

1. априла 1976. године основан је „Епл компјутер“ као ортачка фирма. Два Стива, Џобс и Вознијак, почели су тако што су радили у гаражи Стивових родитеља, а завршили су са компанијом вредном преко 300 милијарди долара, другом по величини у свету. Њих двојица допринели су ширењу популарности личних рачунара у касним седамдесетим годинама XX века. Први лични рачунар „Епл I“ и његов наследник „Епл II“ постигли су огроман успех. У децембру 1980. године компанија „Епл“ почиње да се котира на берзи, а Стив Џобс постаје мултимилионер.

Џобс је био славан због перфекционизма, али и озлоглашен због темперамента. Међу сарадницима је важио за захтевног, грубог и „без длаке на језику“. Ово су неки од разлога због којих је 1985. године разрешен положаја руководиоца и отпуштен из сопствене компаније. Овај период живота описао је овако: „Нисам то тада видео, али се испоставило да је отказ из „Епл“-а била најбоља ствар која је икада могла да ми се деси. Тећина успеха била је замењена лакоћом и свежином новог почетка. То ми је омогућило да уђем у један од најкреативнијих периода у свом животу.“

Након одласка из „Епл“-а, Џобс оснива другу компанију „Некст компјутерс“. Наредне године, 1986, купује „Графикс груп“ (касније преименовану у „Пиксар“). „Пикар“ је склопио уговор са компанијом „Дизни“ о продукцији компјутерски анимираних дугометражних филмова. Први филм  настао из овог партнерства „Прича о играчкама“ појавио се 1995. године, доживео је славу и донео добре критике. Џобс је био руководилац „Пиксара“ све до 24. јануара 2006. године, када је Дизни откупио ову компанију. Тада је Џобс постао највећи самостални деоничар „Дизнија“ са власништвом над око 7% деоница.

„Епл“ 1996. године купује „Некст“ и тако се Стив Џобс поново нашао у компанији коју је основао. 1998. године постаје вршилац дужности генералног директора, а 2000. стални главни извршни руководилац. Производи ове фирме, „ајпод“, „ајфон“ и „ајпед“, представљају револуционарна открића савремене технологије и продају се широм света.

Питате се колико зарађује Стив Џобс? Један долар годишње! Он се налази и у Гинисовој књизи рекорда као „најслабије плаћени руководилац“. О својој плати шаљиво је једном приликом изјавио: „Добијао сам 50 центи годишње због појављивања, а још 50 центи због учинка.“

Џобс се оженио 18. марта 1991. године. Са супругом Лорен Пауел добио је троје деце, две ћерке и сина. Такође је имао и ванбрачну ћерку Лису Бренон-Џобс, коју је признао тек након што је добио позитивне резултате ДНК теста који је наложио суд. Једном приликом признао је – да је могао да промени само једну ствар, волео би да је био добар отац, као што је био успешан бизнисмен.

Октобра 2003. године дијагностикована му је ретка врсте тумора панкреаса, а оперисан је 31. јула 2004. О овом суочавању са смрћу сам Стив Џобс је рекао: „Подсећање да ћете умрети је најбољи начин, за који ја знам, да избегнете замке размишљања да имате нешто да изгубите.“ Нажалост, преминуо је седам година касније, 5. октобра 2011. године у 56. години живота. У свом говору на Стенфорду изјавио је: „Нико не жели да умре. Чак и они који желе у рај не желе да умру да би отишли тамо. А ипак, смрт је одредиште које сви ми делимо. Нико никада није побегао. И тако треба да буде, јер смрт је врло вероватно најбољи изум живота.“ Том приликом поручио је: „Ваше време је ограничено, зато немојте да га трошите живећи туђе животе. Не допустите да вас зароби догма – живети како други мисле. Не дозволите да бука туђих мишљења надгласа ваш унутрашњи глас. И најважније, имајте храбрости да следите своје срце и интуицију. Они већ некако знају шта заиста желите да постанете. Све остало долази на друго место.“

Стив Џобс се трудио да сачува свој приватан живот у тајности. Његово право лице приказао је Волтер Ајзаксон, бивши уредник „Си-Ен-Ена“ и „Тајма“, у књизи „Стив Џобс“, објављеној неколико недеља након Џобсове смрти. Ова биографија је за рекордно кратко време постала најпродаванија књига широм света. У њој су представљене животне лекције Стива Џобса, а неке од њих су:

  1. Не чекај!
  2. Стварај сопствену стварност.
  3. Признај своје грешке.
  4. Упознај себе.
  5. Буди оно што јеси.

Био је хипик и геније, тиранин и визионар, одметник и идол. Његов живот пун је контрадикторности. Иако се његово богатство процењује на преко осам милијарди долара, био је будиста и тврдио је да материјално нема никакву вредност. Стив Џобс је свакако један од симбола XXI века. Био један од најинвентивнијих људи на свету, који је својим изумима оставио неизбрисив траг међу технолошким достигнућима данашњице. Јабука је, по трећи пут у историји човечанства (након Адама и Еве и Исака Њутна), променила наш поглед на свет.